I en robåt fra Tromsø til Longyearbyen? Kanskje ikke noe de fleste ville ønske seg, eller til og med noe mange ville kalle for gal eller umulig. Men Andy Savill, Toby Gregory og Orlaith Dempsey hadde andre tanker. De satte i gang med «The Arctic Row 2024», begynte ekspedisjonen i Tromsø og kom til Longyearbyen på fredag (16. august) etter 16 krevende døgn på Barentshavet.
Over Barentshavet (her med Bjørnøya i bakgrunnen) i en robåt.
Båten er spesialbygd men likevel opplevde besetningen teksniske problemer med den automatiske styringen som tok kvelden i nærheten av Bjørnøya. Fra da av var de tre nødt til å styre manuelt, noe som gikk sterk over vaktsystemet og dermed over muligheten til å sovne som så klart hadde allerede vært svært begrenset helt fra starten. Det er ingen overraskelse at de tre var veldig utslitt og trøtt når de kom frem til Longyearbyen; de fortalte Svalbardposten at Svalbardposten søvn i en riktig seng, en dusj og god mat var blant deres høyeste prioriteter etter ankomsten.
Under ekspedisjonen samlet de data og observasjoner som skal stilles til disposisjon for utdannelse og forskning og hele eventyret skal bidra til å skape miljøbevisthet.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.