I april var verneombudet på befaring i Longyearbyen og fant flere tilfeller av svart arbeid og annet i gråsonen eller enda verre. Det var renholdsbransjen som stod i fokus denne gangen, og verneombudet fikk fortalt en rekke historier om lav lønn, svart arbeit, dårlige kontraktsforhold og uakseptable boforhold. Ifølge Svalbardposten er det eksempelvis snakk om timelønn på 50 kroner i motsetning til 205 kroner tariflønn. Det dreier seg hovedsakelig om utenlandske arbeidstakere.
Verneombudet kan ikke selv gripe inn direkte, men de kan bidra til en offentlig diskusjon og de kan melde fra til ansvarlige myndigheter som politi og skattekontoret. På grunn av Svalbardtraktaten gjelder ikke alle norske lover direkte på Svalbard, og derfor er viktige lover som allmenngjøringsloven så langt ikke gyldige på øygruppen.
Det finnes selvsagt bedrifter som driver etisk og ansvarlig, og fra dem kommer nå kritikk mot bransjens sorte får og mot regjeringen som så langt ikke har tatt fatt i saken. Gustav Halsvik, daglig leder i ISS, snakker til og med om statlig rasisme med tanke på at det neppe er norske statsborgere som blir rammet av den slags dårlige arbeidsforhold.
Det er ingen hemmelighet at det finnes svart arbeid i Longyearbyen ikke bare i renholdsbransjen men også eksempelvis i gastronomien. Kokken som vi ser i bildet fikk neppe betalt tarifflønn.
Lignende problemer finnes også i andre bransjer inkludert bygging, transport og gastronomi.