Fjellreven skifter pelsen to ganger i året, om våren og om høsten. Begge varianter gjør det, både hvitreven hvor pelsskiftet involverer en markant veksel fra hvit vinterpels til brun sommerpels og blåreven som er brun året rundt.
Ved siden av isolering er kamuflasje en viktig faktor for pelsskifte etter årstidene, i hvert fall for visse arter og populasjoner. Men det forutsetter at pelsskifte og snødekke går synkron.
Fjellrev, versjon 1: blårev.
Så langt har forskere antatt at pelsskiftet er kontrollert av dagslysets lengde. Men det kan være problematisk om den tradisjonelle koblingen mellom dagslys og snødekke forandrer seg som følge av klimaendringer. Dette kunne eksempelvis resultere i at fjellreven løper rundt på grønnbrun tundra i hvit vinterdrakt, noe som kan innebære et større risiko å bli offer for predasjon, eller kanskje redusert suksess når reven selv går på jakt.
Fjellrev, versjon 2: hvitrev i sommerpels.
Men nå har forskere samlet data som tyder på at værforløpet, spesielt temperatur og snødekke, er viktigere for pelsskiftet enn dagslengde, som biolog Lucie Laporte-Devylder og andre autorer fra NINA skriver i en fagpublikasjon Laporte-Devylder har sett på bildeserier fra viltkameraer tatt over flere år i forbindelse med meteorologiske data. Resultatet tyder på at både temperaturen og snødekken er viktige faktorer som avgjør når fjellreven skifter pels. Det kan bety at fjellreven er bedre i stand å tilpasse seg klimaendringer enn tidligere antatt.
Fjellrev, versjon 3: hvitrev i vinterpels.
Dataene kommer fra Snøhetta-området på fastlandet. Det er ikke nødvendigvis sånt at konklusjonene gjelder like godt på Svalbard. Der finnes det ingen havørn og dermed ingen risiko for predasjon for voksne fjellrev, i motsetning til fastlandet.
Men på Svalbard sliter fjellreven for tiden med helt andre problemer med pelsen: lus blir mer og mer utbredt på Svalbard. Så langt er det ingen som kan med sikkerhet si hvor lusen kommer fra eller hvilken konsekvenser dens utbredelse kan få for revebestanden på Svalbard.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.