Internasjonal Svalbardpolitikk i disse tider er preget av spenninger med Russland. For tiden er det blant annet en russisk søknad om tillatelse for en «forskningstokt» i Svalbards farvann som tiltrekker oppmerksomhet i norske sikkerhetspolitiske kretser. Søknaden ble sendt inn til Utenriksdepartementet i oktober av den russiske ambassaden på vegne av Murmansk marinbiologiske institutt, som ønsker å dra på tokt fra 15. desember 2022 til 10. januar 2023. Instituttet ønsker å bruke sitt eget skip Dalnie Zelentsy som skal oppholde seg i farvannet rundt Svalbard under store deler av perioden.
Russiske fartøy ble ofte brukt av vestlige selskap og forskingsintitusjoner i bedre tider som nå ligger flere år tilbake. Her ser vi MV Professor Molchanov i Adventfjorden – 2013, flere år etter sjarterkontrakten med vestlige selskaper innen cruiseturisme gikk ut
(arkivbilde, bare illustrasjon).
Sikkerhetseksperter sa til NRK at det ville vært naivt å at toktet er bare ment å drive uskyldig forsking. Ifølge søknaden skal det samles bunn- og vannprøver, men ekspertene peker ut at det er neppe bare det som vil skje under turen. De sier at instituttet i Murmansk har sterke forbindelser til det russiske militæret, blant annet gjennom en programm hvor man trener hvaler og seler til militære formal. Dermed må instituttet ikke oppfattes som en uskyldig forskingsinstitusjon, men som et sivilt institutt med et tydelig militært aspekt, og det heter at den planlagte tokten må forventes til å inkludere mer enn bare ren vitenskapelig forsking. Det kan være alt fra sabotage og spionering til transport av militært utstyr og personell, eksempelvis til Barentsburg, som Dalnie Zelentsy skal besøke under turen. Det utelykker ikke at et vitenskapelig programm faktisk finner sted i tillegg. I tidligere år ble skipet også brukt under vestlige forskingsprosjekter på Svalbard, eksempelvis i 2019 av UNIS.
I det siste ble russiske «forskingsskip» ved flere anledninger sett i nærheten av viktig norsk infrastruktur, eksempelvis olje- og gassinstallasjoner, og ekspertene tror at det er neppe bare ren vitenskapelig informasjon som blir hentet inn under slike anledninger. I tillegg kan det være et formål av slike aktiviteter å binde norske kapasiteter, eksempelvis kystvakten og sjøforsvaret.
Ekspertene konkluderer med at norske myndigheter bør avslå den russiske søknaden så langt det lar seg gjøre, i hvert fall innenfor 12 mil sonen.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.