Yr.no varsler om mye vind fra sørøst, noe som minner om værsituasjonen rett før og under den tragiske skredulykken i desember 2015. To mennesker døde den gangen i sine hus.
Sysselmannen har reagert og nedlagt ferdselsforbud for 2 områder som man mener kan stå i fare. Dette inkluderer husrekka på østsiden av veien i Nybyen som ligger under Gruvefjellet og deler av Lia som ligger rett ved Sukkertoppen. Det var her at flere hus ble ødelagt av skredet noen dager før jul i 2015.
De som ikke har anledning til å organisere privat innkvartering kan henvende seg til Lokalstyret.
Sysselmannen gjør oppmerksom på den høye skredfaren i terrenget generelt. Varsom.no oppgir faregrad 3 («betydelig») for Nordenskiöld Land, hvor Longyearbyen og Barentsburg ligger.
Regjeringen har besluttet å prioritere Svalbard foran fastlandet med hensyn til vaksinering mot korona/Covid-19. Bakgrunnen er belastningen av beredskapstjenestene som et lokalt utbrudd ville føre med seg. I et sånt tilfelle ville Covid-19 pasienter måtte flys til Tromsø.
Longyearbyen skal vaksineres så snart som mulig.
I første omgang skal befolkningen som er 45 eller eldre vaksineres. Så langt ble bare eldre mennesker vaksinert i tråd med det nasjonale vaksineringsprogrammet.
For dere som forstår litt tysk: Birgit Lutz og jeg vil fortsette med online Arktis-foredragsserien «den arktiske onsdagen» fra og med 17. mars.
Den arktiske onsdagen: 6 online foredrag om Arktis.
Vennligst besøk den tyske versjonen av denne artikkelen ved å trykke her eller ved å bytte språk øverst på siden for flere detaljer 🙂
8. mars feires tradisjonelt solfest i Longyearbyen. På denne dagen vender sola tilbake til byen etter flere måneder med polarnatt og mørketid. Er man heldig med været, kan man se sola i en liten stund midt på dagen ved den gamle sykehustrappa i nærheten av kirken. Vanligvis feires solfesten med en hel serie av kulturelle begivenheter, den såkalte solfestuken, men det ble det lite av i år på grunn av koronakrisen.
Max Schweiger er i Longyearbyen har tatt noen bilder under dagens solfest.
Faktisk kan man se sola allerede flere dager tidligere fra den nedre bydelen i nærheten av Adventfjorden, men denne delen av Longyearbyen eksisterte ikke når man begynte med solfesttradisjonen.
Hvert år får solfesten et nytt emblem basert på vinneren i en konkurranse i byens barnehager. Årets vinner illustrasjoner situasjonen på en flått måte.
Dermed er det slutt med polarnatt og mørketid for denne vinteren. Lyset vender tilbake etter en lang og mørk periode. Vi får bare håpe at hele verden får snart feire solfest etter den mørke korona-tiden.
Tidlig i dag ble en mann skadet under et isbjørnangrep i Mohnbukta på Spitsbergens østkyst. Bjørnen ble skutt og drept, som Sysselmannen meddeler.
De to mennene var med to snømobiler på isen i Mohnbukta for å måle istjukkelsen. Begge to er ansatte i det lokale filmselskapet Jason Roberts Productions. Bjørnen skal ha nærmet seg ubemerket og gikk bakfra til angrep. Mannen som ble angrepet ble skadet. Den andre mannen skjøt isbjørnen.
Isbjørn på isen i Mohnbukta (arkivbilde).
Sysselmannen var raskt ute med helikopteret og på plass med politi- og redningsstyrker. Den skadete mannen ble straks fraktet til sykehuset i Longyearbyen. Skadene skal være lette.
Begge to som var involvert i hendelsen skal være lokalfolk med mye felterfaring. Sysselmannen har rutinemessig opprettet sak. Isbjørn er totalfredet på Svalbard.
Kull er ingen energikilde med stor fremtid. Dette er også tilfellet på Svalbard, selv om kull er fortsatt i bruk som hovedenergikilde i de fleste av bosetningene som fortsatt finnes i dag. Det jobbes med en ny energiløsning i Longyearbyen. Det er fortsatt ikke helt klart hvilken energikilde eller hva slags kombinasjon av energikilder som man vil bruke, men en ny løsning skal være på plass innen 5 år.
Kull forventes ikke å spille en stor rolle i den nye løsningen, og derfor har ledelsen i Store Norske Spitsbergen Kulkompani ifølge Svalbardposten besluttet å avvikle kulldriften i gruve 7, Norges siste kullgruve som fortsatt er i drift, nå dagens energiverk er nedlagt. Det betyr at man kan forvente at norsk kulldrift på Svalbard vil bli historie fra og med 2028. Store Norske regner med en to års oppryddingsperiode etter nedleggelsen av gruve 7.
Gruve 7 ved Longyearbyen: norsk kullgruvedrift på Svalbard forventes nedlagt for godt i 2028.
Samtidig satser selskapet på vekst og nye jobber innen nye energiløsning i Longyearbyen og andre steder i nord, samt logistikk og eiendom i Longyearbyen.
Store Norske er allerede kommet langt med oppryddingen i Sveagruva, som i mange år har vært Norges største gruvebosetning på Svalbard. Dermed er det godt mulig at Russerne i Barentsburg vil i en periode ble de eneste som driver med kull. Flere ganger ble slutten av den russisk gruvedriften allerede forutsagt med forskjellige slags dato som nå allerede er historie. Men det er rimelig å anta at kullproduksjonen vil heller ikke i Barentsburg fortsette mye utover 2030, om det blir så langt i det hele tatt.