Det er ingen naturlige forekomster av gnagere på Svalbard. Men Østmarkmusen (Microtus levis) har tatt turen opp med mennesket, antageligvis med dyremat som ble fraktet til de russiske bosetningene. Det finnes en populasjon ved Grumantbyen, selv om stedet ble gitt opp i 1962, for 60 år siden. I nærheten finnes det store fuglefjell med rikelig og frodig vegetasjon, noe som gir musene et livsgrunnlag.
Derfra sprer musen seg til andre områder i villmarken. Spor blir hyppig funnet i et stort område som strekker seg fra Barentsburg i vest til Sassenfjorden i øst. Norsk polarinstitutts feltbiologer overvåker populasjonen blant annet med spesielle viltameraer.
Resultatene viser at musen har etablert seg ikke bare i Grumantbyen og Barentsburg, men også i et område i Sassenfjorden, ved Diabasodden og Hatten. Også her finnes det klipper med fuglefjell og mye vegetasjon. Dette viser at østmarkmusen kan etablere seg i Svalbards villmark uanvhengig av menneskets bosetningene. Det har sannsynligvis å gjøre med klimaet som blir varmere spesielt om vinteren.
Fagfolk hevder at utviklingen så langt ikke utgjør en trussel for naturlige økosystemet og mangfoldet på Svalbard, og myndighetene har så langt bestemt seg mot å utrydde østmarkmusen på Svalbard. Andre steder har man en annen holdning: Australia og New Zealand har brukt store ressurser for å utrydde uønskede arter inkludert mus og rotter på sine subantarktiske øyer, og det samme ble gjort med suksess på Sydgeorgia.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.