Arbeitstilsynet skal styrkes med 1 million kroner.
Gruveselskapet Store Norske skal få 40 millioner for å kunne kompensere det forventede underskuddet i gruve 7, som sliter blant annet med konsekvensene av smeltevann som flommet deler av gruve 7 etter varmværet i juli. Regjeringen ønsker å sikre at det lokale kraftverket adgang til lokalt produsert kull.
61,1 millioner foreslås til skredsikring i Longyearbyen.
Oppryddingsprosjektet i Sveagruva samt gruvene i Lunckefjellet og Svea Nord trenger 412,8 millioner i 2021.
Svalbard Museum skal bevilges 1,5 millioner ekstra «for å styrke museet og stimulere til økt aktivitet», også på bakgrunn av koronakrisen.
Sysselmannen vil få mer penger, blant annet for å opprette en stilling for en påtalejurist.
Longyearbyen har mange viktige fremtidsprosjekter å ta fatt i, og en del av dem er tatt opp i statsbudsjettet 2021. En ny energiløsning er bare et av flere problemer som man jobber med.
Visit Svalbard skal få en økning på bare 100.000 kroner, noe som daglig leder Ronny Brunvoll sier seg selvfølgelig ikke fornøyd med.
Men eller er man stort sett fornøyd i Longyearbyen. Blant annet skal lokalstyret også få anledning til å søke om midler fra Klimasats, i likhet med kommuner på fastlandet. Energiforsyningen i Longyearbyen er baser på kull og det gamle kraftverket er verken billig eller miljøvennlig. Mange alternativer er blitt diskutert, men for tiden fremstår en energibasert løsning med hydrogen fra Finnmark som en mulighet. En slik løsning skal ha potensialet til å redusere både CO2-utslippet og strømprisene i Longyearbyen betydelig.