spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Avlivet isbjørn ble allerede bedøved i 2016

Avlivet isbjørn ble allerede bedøved i 2016

Da isbjørnen som ble avlivet kl. 4 tidlig på nyttårsdagen ble undersøkt ble det klart at det dreiet seg om en syv år gammel hannbjørn, men samtidig var det en gammel kjenning.

Avlivet isbjørn, nyttårsdag 2020

Isbjørnen som ble avlivet på nyttårsdagen. Bilde © Sysselmannen på Svalbard.

Bjørnen hadde vært i nærheten av Longyearbyen allerede i noen dager i april 2016. Personlig hadde jeg et lite møte med bjørnen ved en hytte på Diabasodden i Sassenfjorden da jeg gikk ut sent på kvelden og plutselig så ham helt i nærheten. Da løp han allerede bort. Mest sannsynlig var det det samme dyret som ble sett flere ganger ved forskjellige hytter i denne tiden.

Isbjørn, Diabasodden

Et bilde fra bedre dager: bjørnen på sprang etter et møte ved en hytte i april 2016.
Mest sannsynlig er det det dyret som ble skutt nå.

Noen dager senere, den 22. april 2016, ble denne isbjørnen plutselig sett i fjære i Adventdalen, helt i nærheten av Longyearbyen og i et område hvor det er mye trafikk av snøskutere, skigåere og hundesleder. Denne gangen ble bjørnen snart bedøvet og fraktet ut til KinnvikaNordaustlandet, i overkant av 200 km fra Longyearbyen.

Isbjørn, Adventdalen

Isbjørnen den 22. april 2016, sovende i Adventdalen ikke langt fra Longyearbyen.
Det er denne bjørnen som ble skutt nå.

Det var altså denne bjørnen som dukket opp igjen ved og til og med i Longyearbyen etter jul 2019. Flere forsøk å skremme ham bort med helikopter viste seg å være uten langvarig suksess, og Sysselmannen bestemte å avlive bjørnen. Dette skjedde i Hanaskogdalen, omtrent syv kilometer nord for Longyearbyen.

Aggressiv oppførsel fra denne bjørnen overfor mennesker har jeg ikke hørt om.

Isbjørn, Adventdalen ved Longyearbyen

Bjørnen ble bedøvet og fraktet ut i april 2016.

Muligheten å bedøve bjørnen og å frakte den ut med helikopter ble vurdert også denne gangen. Ifølge Sysselmannens meddelelser lot det seg ikke gjøre fordi nødvendige spesialister var ikke i Longyearbyen på grunn av juleferiene.

Det er ingen overraskelse at saken blir møtt med mye offentlig kritikk og fører til kontroversielle og til dels kraftige diskusjoner i sosiale medier.

Tilbake
Siste modifikasjon: 02.01.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php