Det var mange observasjoner av isbjørn over hele sommeren i Isfjorden, både på nordsiden, i Trygghamna, Ymerbukta og Borebukta, i Billefjorden i nærheten av Pyramiden, men også rundt omkring Longyearbyen.
Og dette er fortsatt tilfellet. Det har vært flere observasjoner de siste dagene i nærheten av Longyearbyen, som Svalbardposten skriver. Isbjørn ble sett i Colesdalen og Bjørndalen vest for byen og i Mälardalen, på nordsiden av Adventdalen, bare noen få kilometer fra byen og veien. Bjørnen som ble sett i Colesdalen og Bjørndalen kan ha vært det samme dyret, men den i Mälardalen må ha vært et annet individ.
På mandag så en mann som opphold seg på ei hytte på Diabasodden, omtrent 20 kilometer nordøst for Longyearbyen, seg nødt til å avfyre et skudd mens han var inne i hytta for å skremme bort en nærgående bjørn. Episoden gikk over uten videre problemer, men Sysselmannen valgte å hente mannen med heliktoper for å unngå flere farlige situasjoner.
Det er helt klart at man må ta risikoen å møte bjørn alvorlig, også i Longyearbyens nærområder.
Isbjørn i Hiorthhamn ikke langt fra Longyearbyen (arkivbilde).
I Svalbardpostens ukentlige gallup er spørsmålet denne gangen om folk er bekymret over den nåværende situasjon med mye bjørn i nærheten av byen. I skrivende stund har 790 blitt gitt, noe som er et høyt tall for Svalbardpostens galluper. 500 av disse er ikke bekymret: «når vi bor på Svalbard må vi tilpasse oss.» Men ikke mindre enn 241 stemte for «Det er på tide å diskutere isbjørnjakt igjen.» Nå bærer både spørsmålene i Svalbardpostens galluper og svarene som er gitt gjerne en viss preg av satire og humør, noe som muligens kan forklare det høye antallet av stemmer som krever potensiell åpning for jakt på isbjørn.
Arten ble totalfredet på Svalbard i 1973. Økningen i antall bjørner på Svalbard som man ser i de siste årene er fortsatt en reaksjon på fredningen etter mange år med intens jakt og fangst.
Den nye Svalbardkalenderen 2020 er ute nå – og den kommer for første gang som dobbelkalender. Vi har, enkelt og godt, tatt baksidene i bruk som ellers er jo bare hvit. Så i tillegg til 12 vakre Svalbardbilder får du en fullstendig kalender til med 12 likeså vakre bilder fra Antarktis 🙂
Til tross for at det er nå faktisk to kalendere istedenfor bare en har vi greidd å holde prisen stabil. Dobbelkalenderen «Svalbard & Antarktis 2020» finnes i to forskjellige størrelser: A3 ser flott ut på stueveggen, og i tilfelle du foretrekker det litt mer hendlig så kan det hende A5 formatet passer bedre.
Malmö i isen Mens det er 35 % mindre drivis i Arktis enn „vanlig“, har isforholdene i Svalbards farvann denne sommeren vært slik de pleide å være i tidligere år. Det betyr at deler av Nordaustlandet ble ikke isfritt i det hele tatt (så langt) og at det er drivis på østsiden av Svalbard og i den sørlige delen av Hinlopenstretet.
Det lille passasjerskipet Malmö kom i vanskeligheter i et felt med drivis i Hinlopenstretet med 23 personer ombord, deriblant 16 passasjerer. Saken ble potensielt farlig da strømmer førte isen og skipet mot grunt vann mellom Rønnbeckøyane. Sysselmannen valgte å evakuere passasjerene med helikopter. Besetningen kunne bli igjen ombord for å ta fartøyet ut av isen så snart anledningen byr seg fordi det var ingen umiddelbar fare. Man regner med at det blir råker i isen så snart tidevannet skifter.
Drivis i den arktiske sommeren 2019 – Foto av Malmö i isen
Kystvakten er i området og følger med for å kunne assistere eller gripe inn etter behov.