Det er mye som har skjedd på Svalbard og i Svalbard-sammenheng i det siste. Av ulike grunner har jeg ikke kunnet skrive mye her på denne siden, men ingenting går tapt og her kommer en sammenfattning med litt av (nesten) hvert.
Solfest
Sola e’ tilbake! Tradisjonen tro ble solfesten feiret i Longyearbyen den 8. mars. På denne dagen blir sola for første gang synlig fra byen etter polarnatten som på denne breddegraden varer i flere måneder. Det vil si at sola blir synlig fra Skjæringa på vestsiden av Longyeardalen, som er den eldste bydelen av Longyearbyen, hvor tradisjonen med solfesten oppsto i gamle dager når det ikke var anledning å ta flyet og nyte sola lenger sør midt i mørketiden i noen dager. I dag er det selvfølgelig mulig, men man kan faktisk se sola fra Sjøområdet, den delen av Longyearbyen som ligger ved Adventfjorden og som er mye yngre enn Skjæringa, noen dager tidligere. Eller fra forskjellige steder i terrenget, som fjelltopper eller Hiorthham på nordsiden av Adventdalen. Bare man har en fri horisont mot sør.
Men alt dette hjelper jo lite om det er overskyet, og det var dessverre tilfellet i år. Likevel kunne fastboende og tilreisende nyte en rekke kulturelle arrangementer i løpet av solfestuka.
Solfest under perfekte værforhold (arkivbilde; i år var det overskyet).
Beredskapstjenestene på farten: ulykker
Vintersesongen går i full fart, og beredskapstjenestene har sitt å gjøre. På lørdag for en uke siden måtte en skiløper hentes fra Rabotbreen øst for Sassendalen. Beredskapsstyrkene rykket ut på fredagen men måtte snu på grunn av veldig dårlig vær, men tidlig på lørdagen gjorde et værvindu det mulig å hente mannen med helikopter. Mannen var en tilreisende med polsk statsborgerskap med en god del erfaring fra lignende turer fra Kanadas og Sibirs arktiske strøk og var alene på veien til Newtontoppen, Svalbards høyeste fjelltopp, for å forberede seg på en ekspedisjon i Antarktis. Han hadde satt værfast på Rabotbreen allerede i to døgn i full storm.
Og det er bare ett av flere eksempler på redningstjenestens innsats. I løpet av vintersesongen forekommer det ganske regelmessig at folk må hentes etter ulykker på snøskuterturer. Det skjer både turister og fastboende. Det lokale hjelpekorpset i Røde Kors har henvist offentligheten om at heller ikke de profesjonelle redningsstyrkene kan ta seg frem under alle værforhold og at man må prinsipielt være forberedt på å kunne klare seg alene potensielt i lengre perioder før beredskapstjenesten er på stedet, som historien fortalt ovenfor bekrefter.
Snøskutergruppe på tur i Adventdalen.
Blant de mer kuriose hendelsene av denne typen er brannen av en snøskuter tirsdag siste uke i Hiorthhamn. Mennesker ble ikke skadd. Ingenting er offentlig kjent om årsaken i dette tilfellet, men det kan skje om man kjører med håndbremsen på.
Mens jeg holdt på å skrive dette innlegget siste uke onsdag skjedde et tragisk ulykke på en snøskutertur hvor en person omkommet. Les mer om denne triste historien i en spesiell melding her (egentlig hadde jeg planlagt å legge denne artikkelen som du nå leser ut siste uke, men jeg holdt den tilbake fordi det føltes ikke rett å offentliggjøre denne teksten hvor nyheten om en dødsulyke er bare en av mange meldinger). Nå vet vi litt mer om denne tragiske hendelsen. Mannen var en amerikansk statsborger i 60-årene. Han var en alene reisende turist som var med på en organisert tur. Han kjørte den siste snøskuteren i gruppen når han kom ut av snøskuterløypa vest for Kapp Laila i Colesbukta og styrtet ned 10-12 meter i et gjel. Andre i gruppen tok seg raskt ned til mannen og satte i gang med førstehjelp, men livet sto ikke til å redde når redningshelikopteret med legen var på stedet.
Små skip frykter for fremtiden, cruiseskip har rekordsesong foran seg
Den neste sommeren kan bli rekordsesong for cruiseskipene. Et bredt spekter av skip fra ekspedisjonsskip med 100-200 senger og til og med store cruiseskip som kan ha flere tusen passasjerer og en like stor besetning ombord vil sette kurs for Svalbard og Longyearbyen, hvor man regner med opp til 75000 skipsturister denne sommeren. Lokalstyret vil kunne glede seg over en del penger som skipene betaler i havneavgifter, men på den andre siden er det mange i lokalbefolkningen som ikke ser frem til så mange turister. Sykehuset har også uttalt seg skeptisk med tanke på kapasiteten i helsetjenesten.
Mange forskjellige båter og skip seiler på Svalbard, fra seilbåter til store cruiseskip.
Samtidig er turoperatører som driver med seilbåter og små ekspedisjonsskip redd for framtiden. Regjeringen jobber med flere nye lover som vil innføre betydelige innskrenkinger for mange på Svalbard, men det der spesielt skipsbasert turisme som vil slite med de nye reglene. Så langt man vet finnes det per nå ingen konkluderene beslutninger i Oslo. Tvert imot hører og leser man at det fortsatt finnes diskusjoner på politisk nivå. Siste uke på onsdag var representanter for Longyearbyens næringsliv i Oslo for å diskutere det lokale perspektivet med involverte parter på fastlandet. Senere berettet NRK at flere Stortingsmedlemmer sa at prosessen med endringene kan se ut til å være dårlig dokumentert og at det kan være bedre å sette den på vent til den nye Svalbardmeldingen blir lagt frem i 2024.
Trykk her for å lese mer om det som regjeringen så langt har planlagt for Svalbard. Per nå går vi ut ifra at endringene muligens trer i kraft i 2024 og vil medføre betydelige innskrenkninger for reiselivet og andre aktører på Svalbard, inkludert lokalbefolkningen.
Miljøgifter på Hotellneset
I mange år har det vært kjent at den gamle brannøvelsesplassen på Hotellneset, i nærheten av flyplassen, har høye verdier av miljøgifter kjent som PFAS. Dette er en gruppe kjemiske forbindelser som delvis er mistenkt for å være kreftfremkallende. Jørn Dybdahl, som tidligere drev med hestegården på Hotellneset, måtte gi opp bedriften på grunn av kreft. Han mener at sykdommen har å gjøre med PFAS-belastningen i området. Myndighetenes håndtering av problemer har i flere år blitt kritisert.
Hotellneset har en lang historie av industriell virksomhet og relaterte miljøproblemer.
Naturvernforbundet i Troms har nå uttalt seg kritisk om grenseverdien som miljødirektoratet foreslår for området på Hotellneset: den lovlige maksimalverdien på fastlandet ligger ved 100 milligramm og det vurderes å stramme den kraftig inn med en grenseverdi av 2 milligramm. Men angående Hotellneset hevder miljødirektoratet at det skal holde med 150 milligramm. Naturvernforbundet frykter at her skal miljøhensyn stå bak økonomiske vurderinger, eller kortere sagt: penger. Det vil uansett koste mye å rense området, og jo høyere verdier godtas som resultat, jo rimeligere vil prosjektet være. Selv om det arktiske økosystemet er spesielt sensitivt for kjemiske belastninger på grunn av den lave temperaturen.