Som om en isbjørn kunne være kriminell. Men det er nok dem som synes at det er nettopp det Frost er.
Ifølge Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, er det snakk om en nesten 17 år gammel hunnbjørn som ble bedøvet og merket for første gang i 2009 i Wijdefjorden. Forskere kjenner Frost som N23992. Hun fikk tvillinger i 2011, 2012 og 2013 – den raske følgen antyder at ungene døde snart – og igjen i 2015 og 2017, og enkelte unger i 2020 og i 2022. Frost ble fanget og merket gjentatte ganger, som gjør at hun er en kjent skikkelse for forskningen.
Isbjørn og hytte i Adventfjorden.
Det er ukjent om det er Frost.
Dessverre har Frost og hennes unger mange ganger vært i nærkontakt med bosetninger, hytter og folk, og noen ganger med tragisk utfall. I 2014 døde en av hennes unger i Billefjorden under omstendigheter som ikke ble fullstendig kartlagt (eller offentligfjort) men i tett tidsmessig sammenheng med en vitenskapelig bedøvelse. Den andre av ungene ble skutt i 2015 etter at den hadde vært inne i en teltleir i Tempelfjorden; en person fikk lette skader i denne hendelsen. Men det triste klimakset av denne tragiske serien skjedde den 28. august 2020 når en av Frosts unger drepte Johan Jacobus „Job“ Kootte på campingplassen i Longyearbyen. Bjørnen ble skudd.
Frost fikk det populære navnet sitt i filmen «Dronning uten land» av Asgeir Helgestad, som fulgte henne gjennom flere år.
Isbjørnfamilie i Billefjorden, september 2021.
Det er lite sannsynlig at det er Frost fordi hun hadde fått én unge i 2020.
Frost holder for det meste til i Isfjorden, med en eller annen avstikker til Wijdefjorden iblant. Mange ganger har hun vært i nærheten av bosetningene Longyearbyen og Pyramiden, noen ganger til og med nok inne i disse «byene». Og det ser ut som om hun ble vant til å raide hytter som hun ødelegger mens hun leter etter noe spiselig, slik som det skjedde for bare noen uker siden med hytta til Greendog, en lokal turoperatør i Adventdalen spesialisiert på polarhunder. Sysselmesteren prøver vanligvis å skremme bjørner bort ved hjelp av knallskudd, helikopter eller snøskuter. Hjelper det ikke så kan det bli aktuelt med bedøvelse og en helikoptertur til Svalbards mer avsidesliggende strøk. Men det ser ut som om myndighetene så langt har valgt å ikke ta i bruk robuste men ikke dødelige virkemidler som gummikuler, pepperspray eller et «isbjørnfengsel» slik som man bruket i Churchill i Kanada, hvor man holder «problembjørn» i fangenskap i en god stund uten mat slik at bjørnene lærer at det ikke er noe godt som kommer ut av nærkontakt med mennesker, hytter eller bosetninger.
Noe som betyr at et dødelig rifleskudd kan bli den siste «løsningen» selv om man kunne i det mindste ha prøvd med andre virkemidler. Lokalstyreleder Arild Olsen gikk nylig inn for å avlive Frost. Han mener at hun har utviklet en atferd som gjør at hun er blitt til en fare for menneskene. Men det er ikke Lokalstyret som tar en sånn beslutning, det er bare Sysselmesteren som kan gjøre det. Sysselmester Lars Fause sier at loven ikke åpner for preventiv skyting at isbjørn og at det bare er tillatt for å beskytte liv og helse i en mer akutt faresituasjon, i enkelte tilfeller muligens også for å beskytte betydelige materielle verdier.
Men Fause sa også at han har allerede bestemt seg hva som måtte gjøres i tilfelle en isbjørn dukker opp eksempelvis i nærheten av skoleveien.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.