Her kommer den neste av regjeringens mange fantastiske idéer om nye lover angående Svalbard (og mer): Forsvarsdepartementet (FD) ønsker at ekkolodd som alle moderne skip har ombord ikke skal lagre data, som NRK beretter. Det skal gjelde i 12 mil sonen utenfor fastlandet, men også på Svalbard og Jan Mayen.
Alle moderne skip bruker ekkolodd for å følge med dypden under skipet når det er behov. Utover dette brukes ekkolodd hver dag på fiskerifartøy for å finne fisk. Noen enklere typer bare viser den aktuelle verdien, mens moderne enheter lagrer data. Hvis et skip seiler i et område gjentatte ganger får man på denne måten et grovt kart med dypdeforholdene i farvannet, noe som kan være veldig verdifullt spesielt i dårlig kartlagte farvann som i store deler av Svalbard. Dypdedata samlet på denne måten er en viktig hjelpemiddel som blir ofte brukt av skip som seiler på Svalbard, spesielt i øygruppens mer avsidesliggende strøk.
Navigasjon i dårlig kartlagt farvann, her foran en isbre som har trukket seg tilbake. Ifølge sjøkartet oppholder skipet seg faktisk innenfor isbreen (brun farge). Det er helt vanlig praksis å bruke ekkolodd i slike situasjoner og å lagre data for fremtidig bruk.
Ifølge FD skal det være forbudt å lagre høyoppløsende dypdedata i farvann dypere enn 30 m. Man kan anta at formålet er å gjøre adgang til områder av militær interesse vanskeligere eller å forhindre at militære installasjoner på havbunnen blir oppdaget.
Ifølge Svalbardtraktaten har ingen land inkludert Norge lov til å drive permanente militære installasjoner på Svalbard, og dermed bør det ikke være av militær interesse å kontrollere dypdedata fra Svalbards farvann. Likevel vurderer FD farvannet på Svalbard og Jan Mayen som så viktig og sensitiv at man likevel ønsker at den planlagte loven inkluderer disse områdene.
Fiskere på fastlandet raser mot loven fordi de ser en viktig del av deres daglige rutiner kriminalisert, med fare for høye bøter eller til og med opp til ett års fengsel. Ifølge FD er loven «i utgangspunktet» ikke rettet fiskeriet og fiskernes rutiner bør ikke bli berørt, men det gjenstår å se hva som faktisk står i loven når den kommer. Loven skal være rettet mot «fremmede stater og aktører» som kan være interessert i informasjon om bunndata.