De siste 2-3 månedene har jeg stort sett vært ute og underveis i Svalbards mer avsidesliggende strøk og det ble mye nytt i reisebloggen, og vel så det. Men nå er det på tide å hale innpå med nyhetene. Dessverre er det en del som mange vil nok oppfatte som dårlige nyheter.
Utenlandske fastboende kan miste stemmeretten til Longyearbyen lokalstyret
Tidligere i år har regjeringen foreslått at utlendinger som bor i Longyearbyen skal fratas stemmereten på kommunalt nivå med mindre de har bodd i Norge (på fastlandet) minst i tre år. Bakgrunnen er kompleks og har med Svalbardtraktaten å gjøre som legger Svalbard under norsk suverenitet. Basert på dette heter det i Svalbardloven fra 1925 at Svalbard er en del av kongeriket Norge, noe som selve traktaten faktisk ikke sier. Men det kan se ut som om norske myndigheter i forskjellige saker tar forskjellige valg med hensyn til i hvilken grad Svalbard faktisk er en del av Norge.
Utlendinger som bor i en kommune på fastlandet får lokalt stemmerett etter å ha bodd det i tre år. Det samme gjelder så langt i Longyearbyen, hvor lokaldemokrati ble opprettet i 2002. Nå går regjeringen inn for at bare utlendinger som har bodd i en norsk fastlandskommune i tre eller flere år skal ha stemmerett i Longyearbyen. Botid i Longyearbyen skal ikke regnes med. Det vil ikke overraske at det er mange i Longyearbyen som sier seg uenig i det, spesielt i den ikke norske befolkningen. Det er mange som mener at det er ingen plass hjemme å frata den lokale stemmeretten fra en ganske stor del av befolkningen, inkludert folk som har bodd i Longyearbyen i mange år, et tiltak som er uten uten sidestykke i den yngre historien i demokratiske europeiske land.
Så langt ser det ikke ut som om den nye regjeringen i Oslo vil endre noe med foreslaget. I september har representanter fra forskjellige partier i Longyearbyen lokalstyre uttalt seg.
Longyearbyen har en ganske internasjonal befolkning, men den norske befolkningsandelen er den største. De fleste representantene i lokalstyret er nordmenn.
Representanter fra Fremskrittspartiet og Høyre beskriver urealistiske scenarier
En representant for Fremskrittspartiet i Lokalstyret gjorde noen bemerkelsesverdige uttalelser: «… folk som ikke har vært i Norge, ikke har noen slektninger i Norge, ingen spesiell interesse av Norge, kan komme til Svalbard og ha stemmerett og til og med være valgbare. For veldig mange er det logisk at det ikke kan være sånn. Det er synd for de fine borgerne vi har her, som er fornuftige folk de aller fleste, men det er sikkerhetssak: Man kan faktisk ikke ta sansen» (Svalbardposten nr. 33, 2021).
Det er blant de mange bemerkelsesverdige aspekter av denne uttalelsen at Fremskrittspartiets representant dermed faktisk hevder at Svalbard ikke er en del av Norge, fordi ellers vil et flerårig opphold på Svalbard jo automatisk medføre en tilknyttning til Norge.
En representant for Høyre uttalte seg på følgende måte: «Vi kan risikere at det kommer så mange utlendinger hit at det ikke sitter én norsk person igjen i lokalstyret.» Denne hevdelsen støttes ikke av dagens realitet – og heller ikke av utviklingen – i befolkningen eller i selve lokalstyret.
Ap og Venstre: kritiske eller mer differensierte uttalelser
Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) uttalte seg kritisk om foreslaget. Venstres representanter er litt mer tilbakeholdne og uttaler seg differensiert.
Til syvende og sist måtte lokalstyret slå fast at det var ikke mulig å lage en felles uttalelse som alle representanter kunne si seg enige i. Derfor ble saken utsatt. Høringsfristen går ut 25. oktober.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.