Med Nærings- og fiskeridepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet er det to etater som jobber med nytt regelverk for turisme på Svalbard. Guidenes stilling ser ut til å spille en viktig rolle i de nye reglene. Guiden står sentralt i reiselivet på Svalbard i sin helhet. Den står sentralt ansvarlig for sikkerhet, en god og gjerne lærerik opplevelse og for overholdelsen av lovens, bransjens og firmaets krav til sikkerhet og vern av natur, dyreliv og kulturminner.
Svalbardguiden: et sentralt yrke i årtier, men ikke beskyttet
Da kan man begynne å undre seg over at et yrke som står så sentralt i så relevante sammenheng i en næring som er mer enn hundre år gammel* og som som har utviklet seg på et industrielt nivå både lokalt og internasjonalt i flere årtier ikke er beskyttet. Alle og enhver kan tilby guidetjenester. Det har selvfølgelig vært en del vurderinger og fremstøt å sertifisere guider både lokalt (Visit Svalbard) og internasjonalt, fra private (PTGA) og sikkert ikke minst spiller AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) en viktig rolle i utviklingen. Mange aktive guider har brukt PTGA for å få tak i sertifikater som de kan bruke når de søker om jobb.
*Regelmessige, kommersielle Spitsbergencruise finnes siden Wilhelm Bades første cruise i 1891.
Turister observerer hvalrosser på Svalbard: guiden skal sikre en god opplevelse uten forstyrrelser av dyrelivet.
Men problemet er at det finnes så langt ingen sertifisering som er godkjent av staten. Det er uklart hvem som kan utstille sertifikater, hvilke krav det stilles til sertifisering og hvordan disse skal verifiseres.
Regjeringen jobber med sertifisering av Svalbardguider
Her ønsker regjeringen å skape klare forhold. I første omgang bes interesserte parter å komme med inspill, og så vil regjeringen utarbeide et foreslag til et regelverk som skal bli lagt ut for høring i løpet av høsten.
Det er mange som vil kunne dra nytte fra et godt gjennomtenkt regelverk, ikke mindst guidene selv. Arbeidsforholdene i bransjen har blitt kritisert i de siste årene. Det er enkelt å gi erfarne guider sparken så snart de krever for mye så langt unge kollegaer står i kø for å jobbe for litt lommepenger hvis en sesong av eventyr i Arktis frister. Dette er klart veldig uheldig med tanke på en sunn og bærekraftig struktur i bransjen som skal sikre opplevelser med høy kvalitet og ikke mindst gode arbeidsplasser.
Mange kan dra nytte: turister, hele reiselivsbransjen, miljøet – og guidene
Utover det har mange guider brukt mye tid og ressurser på sertifikater uten å kunne være sikker på om disse noensinne aksepteres fra offisiell side. Enhver innsats i sammenheng med kvalifisering er i utgangspunktet uten tvil meningsfyll, men hvis det dreier seg først og fremst om en ressurskrevende byråkratisk prosess for å dokumentere kunnskap og ferdigheter som en har brukt i yrkeslivet hver dag i mange år, uten å kunne være sikker på at resultatet vil bli godkjent av relevante parter, kan saken fort bli litt kjedelig.