Det har i flere år vært uenigheter mellom Norge og EU om rettigheter til å utnytte ressursene i Svalbards farvann, men nå trapper begge sider opp og tonen blir skarpere.
Stridsobjekt: fiskekvoter i Barentshavet etter brexit
I forgrunnen dreier saken seg om spørsmålet av kvoter etter Storbritannia forlot EU. Norge har trukket Storbritannias kvote av mengden som EU-fiskebåter er tillatt å ta i dag, som NRK beretter. Det vil si at EU kan ta 17.885 tonn, mens Britene har kvoter opp til 5.000 tonn. Men det vil ikke si seg enig i. EU har valgt å tildele seg selv en kvote på 28.431 tonn, noe som Norge ikke aksepterer. EU-ledere menere at den norske fremgangsmåten er vilkårlig og diskriminerende.
Begge sider har nå trappet opp og ordene blir skarpere. Det heter både i Brussel og i Oslo at man er forberedt på å ta være på sine rettigheter. Førstestatsadvokat Lars Fause sier at «norsk politi og kystvakt er godt rustet og forberedt på å håndtere eventuelle konflikter» på vanlig måte, noe som inkluderer beslageggelse av fiskefartøy og fangst.
Torsk fra Isfjorden. Men i «torskekrigen» mellom Norge og EU er det snakk om litt større mengder.
Problemet: Svalbardtraktaten
Men i kjernen ligger problemet nok litt dypere en noen tusen tonn torsk: det handler om tolkningen av Svabardtraktaten. Her heter det i Art. 2: «Alle de høie kontraherende parters skib og undersåtter skal ha like rett til fiske og jakt innen de områder som er nevnt i artikel 1 og deres territoriale farvann.» De fleste europeiske land har signert traktaten.
Problemet er at det finnes forskjellige oppfatninger om hvordan «territoriale farvann» må defineres i Svalbard-sammenheng. I historiske tider pleide stater å gjøre krav på farvannet til og med 3 mil utenfor kysten (et gammeldags kanonskudd). Det var ikke før i 1921 at regjeringer begynte å gjøre krav på farvannet opp til 12 mil ut. Globalt sett er det faktisk fortsatt mindre klart enn man kanskje forventer, men uansatt er alle enige i dette: Svalbardtraktaten gjelder i Svalbards territorialfarvann som inkluderer alt som ligger innenfor 12 mil ut fra kysten. Her sikrer traktaten alle land like rett til fiske osv.
Men saken blir vanskeligere når det handler om den «økonomiske sonen», som strekker seg så langt ut som 200 mil fra kysten. Folkerettslig sett ble den økonomiske sonen ikke definert før i 1982 med De forente nasjoners havrettskonvensjon. Basert på art. 1 i Svalbardtraktaten gjør Norge krav på den økonomiske sonen rundt Svalbard, men står fast ved at art. 2, som gir andre traktatland like rettigheter, ikke gjelder. Dette er ikke alle andre land enige i.
Kystvakten håndhever norsk suverenitet i Svalbards farvann. Nå er det opplagt til uhyggelige møter mellom kystvakten og europeiske fiskebåter.
Svalbardtraktaten og den økonomiske sonen
Uavhengig av om man mener at Svalbardtraktatens artikkel 2 gjelder i den økonomiske sonen eller ikke er det egentlig ingen tvil på at fiskebåter fra EU eller tredjeland må akseptere norsk rett i dette farvannet. Men spørsmålet er hvordan Norge balanserer rettighetene som EU og andre land får mot norske kvoter: etter likebehandlingsprinsippet (hvis Svalbardtraktatens artikkel 2 gjelder) eller eksklusivt.
Et kompleks spørsmål. Det som åpenbart mangler er en institusjon som tolker Svalbardtraktaten hvis det er behov og som er akseptert av alle parter. Regjeringen i Oslo står fast ved at ansvaret for å tolke traktaten ligger utelukkende i Norge. Men det er Brussel ikke enig i.
Mens slike politiske og rettslige spørsmål ligger åpne – i hvert fall for noen av de berørte partene – trapper begge sider opp og gjør seg klar til konflikt. Tilskueren følger med og er forbauset.