Det vil neppe komme som en overraskelse at reiselivsbransjen på Svalbard holder på med å kollapse og det er dårlig med lys på horisonten, fordi regjeringen i Oslo innfører reiserestriksjoner for turister for flere og flere europeiske land ettersom innfeksjonstallene øker. Svalbardposten har sett nøye på Skatteetatens tall som ligger på nettet, som viser at 51 Longyearbyen-bedrifter hadde 170 millioner kroner mindre omsetning fra mars til main sammenlignet med samme periode i 2019. Og dette tallet vil faktisk ligge langt under realiteten. Bare det at Hurtigruten Svalbard, det størst bedrift innen reiselivet i Longyearbyen, er ikke med i statistikken kan godt gjøre en forskjell på 100 millioner kroner eller enda mer. Samtidig har bedriftene på Svalbard fått over 16 millioner kroner i kontantstøtte: mindre enn 10 % av den tapte omsetningen.
Shopping i Lompensenteret i Longyearbyen: lav omsetning uten turister.
Og antall besøkende blir fortsatt lavere, selv om det har aldri vært høyt i år. Siste uke hadde Longyearbyens overnattingssteder i gjennomsnitt 178 overnattingsgjester per natt.
Offisielt har Longyearbyen tapt 96 innbyggere siden krisen begynte i mars. Da var det 2433 fastboende, i motsetning til 2337 i midten av august. Også her vil realiteten gå langt utover statistikken, som ikke inkluderer eksempelvis sesongarbeidere. Disse blir ikke registrert som fastboende. Det er mange som mistet jobben tidlig denne sesongen eller som ikke reiste opp i det hele tatt.
Samtidig ser regjeringen seg nødt til å innføre reiserestriksjoner for enda flere europeiske land fordi smittetallene øker og øker. Røde land har altfor høye smittetall, mens data fra skraverte land er utilstrekkelig eller upålitelig. I begge tilfeller gjelder plikt til å oppholde seg i karantene i 10 dager etter innreise for turister fra disse land. Det nye kartet som er vist her gjelder fra og med 22 august og oppdateres etter 14 dager eller tidligere ved behov.