spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Svea Nord stenges

Svea Nord stenges

Svea Nord var den største kullgruven som noensinne ble drevet på Svalbard. Den tilhører gruvekomplekset rundt Sveagruva i Van Mijenfjorden, sammen med selve bosetningen, havnen på Kapp Amsterdam og gruven i Lunckefjellet.

Svea Nord ble åpnet i 2001. Med en fløtsmektighet opp til 6 m ble det mulig å produsere opp til 3 millioner tonn kull i året. Det er ikke veldig mye sett i et globalt perspektiv, men absolutt rekord på Svalbard. Her var det gode penger å tjene for gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani i flere gode år rundt 2008.

Kullgruve Svea Nord

Kullagene i Svea Nord var 4-6 m tjukke og driften med longwall-metoden resulterte periodevis i gode inntekter.

Men så gikk det nedover med prisene på verdensmarkedet og det ble krise i Svalbards kullgruver. Fra og med 2014 måtte mange gruvebuser ta avskjed og selskapet måtte gå inn for støtte fra eieren – regjeringen – for å kunne videreføre driften. Først gikk staten med på det men i 2015 ble det besluttet å sette gruvene i driftshvile, med mulighet til å gjenoppta driften i fremtiden. Men slik skulle det ikke bli. I 2017 det besluttet å avvikle gruvedriften i Svea-gruvene.

Lunckefjellet-gruven ble nedlagt allerede for et år siden. Denne gruven var driftsklar i 2013, men kom aldri inn i produktiv drift.

Svea Nord

En av mange hovedtunneller i Svea Nord. Gruveutstyr står klart til avtransport før gruven stenges i mars.

Nå skal Svea Nord stenges i mars etter mye materialer og redskaper er bragt ut av fjellet for senere utskipning.

Selve bosetningen Sveagruva skal også fjernes, bortsett fra noen kulturminner. Om noen år skal nesten ingenting minne om at det bodde mennesker her i mange år og at det var kullgruvedrift og industri her gjennom et århundre. Å stenge Svea Nord er et stort skritt i denne prosessen, som i sin helhet er veldig uvanlig i et Svalbard-perspektiv: nå fjernes en hel liten gruveby mens det var vanlig i mange år å la ting og tang liggende igjen hvor de falt, med mindre de var verdifulle nok slik at avtransport ville regne seg.

Svea Nord Kohle

Geolog Malte Jochmann og bergingeniør Kristin Løvø henter noen siste biter kull ut av Svea Nord i vitenskapets navn i desember 2019.

I desember 2019 fikk jeg den sjeldne anledningen til å besøke Svea Nord sammen med geologer. Mens de tok sine prøver tok jeg mine bilder så langt det var mulig. Du kan se noen av resultatene på denne siden om Svea Nord. I denne sammenhengen ble også flere andre sider skapet for å gjøre gruvebyen Sveagruva, havneanlegget på Kapp Amsterdam og gruven i Lunckefjellet digitalt tilgjengelig mens hele komplekset blir stengt og ryddet opp. Det finnes også en side med en oversikt om hele Svea-området.

Tilbake
Siste modifikasjon: 26.02.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php