spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Augustabukta - Vibebukta

Generelt: Kyststripen som ligger i den sørvestlige delen av Nordaustland, er som regel fri for is. Kysten ligger ganske utsatt til og ofte, når det er sterk vind og sjøgang fra sørvest, er det ikke mulig for båter å legge til, spesielt i Videbukta. Terrenget i området innbyr til lange turer til kantene av de store isdekkene som ofte ser ut som de ligger rett i nærheten.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Snøfelt formet av vind og sol i polarørkenen nær Torellneset, Nordaustland

Snøfelt formet av vind og sol i polarørkenen nær Torellneset, Nordaustland.

Geologi: Lyse karbonatbergarter av perm alder, delvis med en stor andel av fossiler. Enkelte steder er de dekket med rester av dioritt som har trengt seg inn i sprekkene.

Landskap: Kystsletter som strekker seg over store områder nær havet. Det som ofte er mest imponerende ved dette området, er de tilsynelatende fullstendig øde og forlatte ørkenslettene uten noen form for liv. Ved å studere landskapet nærmere, merker man fort at dette ikke er tilfelle. Her kan man oppdage flere detaljer som for eksempel fossile strandvoller med gammel drivved og hvalbein, spennende strukturer på bakken dannet av frost samt noen få felt med blomster og mose. Enkelte lave fjell står ofte som en barriere mellom kystslettene og de enorme isdekkene som dominerer horisonten lenger inn i landet.

Flora og Fauna: Sterkt preget av det arktiske klimaet og derfor svært øde. Det er lite vegetasjon og det meste er begrenset til spesielle områder som for eksempel depresjoner i terrenget, bekker, frost-mønstrede undergrunn, forvitrede hvalbein og senkninger mellom gamle strandvoller.

Rød mose, Augustabukta

Fargerike mose i et lite elveleie (Augustabukta). Den røde fargen er et tegn på underernæring.

Det hender at ensomme reinsdyr og isbjørn holder seg til i det store området og i de bratte klippene finner man her og der mindre sjøfuglkolonier. Hvalrossene legger seg ofte på strendene for å ta seg en hvil.

Hvalross på Torellneset, Nordaustland

Hvalrossliggeplass på Torellneset i sørvest Nordaustland.

Historie: Området ble kartlagt i det 19. århundre av svenske oppdagelsesreisende som Otto Torell. I 1868 besøkte den første tyske Nordpolen-ekspedisjonen ledet av kaptein Koldewey stedet. Det var i forbindelse med dette besøket at Augustabukta fikk navnet sitt. Bukta ble oppkalt etter Marie Louise Augusta Katharine, kona til keiseren Friedrich William I. Vibebukta ble senere oppkalt etter Andreas Vibe, en norsk topograf.

Kryssing av et lite elv av smeltevann i Augustabukta

Kryssing av et lite elv av smeltevann i Augustabukta.

Tilbake

Siste modifikasjon: 22.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php