spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Svea Nord

360 graders panorama- og bildegalleri

Svea Nord er en kullgruve som utgjør en del av den norske gruvebyen Sveagruva. Svea Nord åpnet i 2001 og noen år framover var den den viktigste kullgruven til det Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK), som også eier og driver gruve 7 i nærheten av Longyearbyen. Den årlige produksjonen i Svea Nord var maksimalt 3 millioner tonn. I forhold til verdensmarkedet er ikke dette mye, men på Svalbard er det den største årlige kullmengden som noen gang har blitt produsert. Dette er også et resultat av den imponerende tykkelsen på kullfløtsen i Svea på opptil 6 meter. På grunn av dette, hadde SNSK gode inntekter med kulldriften i Svea Nord i flere år. Det er ikke ofte at man kan tjene penger med kulldrift på Svalbard og derfor var den lønnsomme gruvedriften i Svea noe helt spesielt.

Gruvedriften i Svea Nord ble avsluttet i 2015. Allerede i 2013 hadde SNSK åpnet en ny kullgruve på Lunckefjellet litt lenger nord på øya, men den fikk de aldri til å gå i produksjon. Årsakene kunne man finne innenfor politikk og økonomi. I 2017 bestemte den norske regjeringen seg, som eier av SNSK, å sette en stopper for all kulldrift i Sveagruva, inkludert Svea Nord og Lunckefjellet.

Det var ikke lov å ta panoramabilder inne i gruven, så slike bilder kunne jeg bare ta utenifra. Generelt sett, er mulighetene for å fotografere i en kullgruve begrenset, mildt sagt. Som et resultat, har jeg dessverre ikke noe panoramabilde fra innsiden av gruven, men i det minste har jeg en rekke bilder tatt med et lite snapshot-kamera, som ble godkjent av gruveselskapet. På denne tiden var ikke Svea Nord lenger i drift.

Galleri Svea Nord

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 16.12.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php