I flere tiår har nok de fleste forbrukere i Longyearbyen ikke tenkt så mye på drikkevannet sitt. Det er tross alt drikkevann fra den omkringliggende arktiske naturen, så det burde vel være rent? Selv etter mellomlagring i den kunstige innsjøen Isdammen i Adventdalen eller – avhengig av årstid – i et drikkevannsreservoar ved Gruvedalen. Det er selvfølgelig også filtrering og overvåking.
Isdammen i Adventdalen: en av Longyearbyens drikkevannskilder.
Men den sorgløse roen rundt drikkevannet har vært over i noen måneder nå: Det er påvist legionellabakterier i drikkevannsprøver fra Longyearbyen. I utgangspunktet er det ingen grunn til panikk, for helt legionellafritt vann fra springen er svært sjeldent på verdensbasis. Det kommer an på nøyaktig hvilken type bakterie og hvor mange de er. Noen legionellatyper er ufarlige for mennesker, og bakterietall under de tillatte grenseverdiene er nesten alltid til stede, spesielt i eldre ledningsnett som i Longyearbyen.
Men også på grunn av Longyearbyen Lokalstyres noe driblete kommunikasjonsstrategi ble saken, vel, en sak. Det var litt sånn «vi har legionella i drikkevannet, men ikke vær redd, alt er i orden». Mer nøyaktige detaljer om type og bakterietall ble ikke offentliggjort, men ifølge offisiell informasjon var (og er, med ett forbehold, se nedenfor) er det fortsatt trygt å drikke vannet uten fare for menneskers helse. I slutten av februar arrangerte Lokalstyre et folkemøte for å informere om den aktuelle situasjonen (også med tanke på mangan, noe som vi kommer tilbake til senere), og det finnes nå en rekke kunngjøringer og pressemeldinger på Lokalstyrets nettsider, samt artikler og leserinnlegg i Svalbardposten.
Det skal så langt ikke ha oppstått helseproblemer på grunn av legionella. Disse kan først og fremst oppstå ved innånding av bakterieforurensede veldig små vanndråper (aerosol) i luften, for eksempel ved dusjing. Det sies å være en potensiell risiko for risikogrupper som eldre eller personer med nedsatt immunforsvar.
Legionella-varsel ved drikkevannskranen i Longyearbyen havn.
Det har ikke vært mulig å lokalisere en kilde til bakterien, og store deler av det gamle ledningsnettet og biofilmene som finnes der er sannsynligvis den diffuse kilden. Nivåene (bakterietallene) ble midlertidig redusert ved å tilsette klor, og rørene ble spylt flere ganger i seksjoner, men ingen av disse tiltak er en endelig løsning, i hvert fall ikke i den forstand at legionella vil forsvinne på lang sikt. I perioder ble forbrukerne rådet til å ta forholdsregler, for eksempel å dusje uten dusjhode for å unngå at vannet forstøves til fine dråper som kan inhaleres. Svalbardhallen (svømme- og idrettshall) var også tidvis stengt. Alt i alt ble det ganske mye oppstyr rundt et problem som egentlig var ufarlig ifølge offisiell informasjon, noe som førte til en viss bekymring i byen.
Det handler sannsynligvis om at drikkevannet på sikt må tilsettes klor om og om igjen for å holde bakteriebelastningen innenfor akseptable grenser. Bivirkningen er at drikkevannet smaker klor, akkurat som i et svømmebasseng. Det ser ut som om man må venne seg til det. Det finnes husholdningsfiltre basert på aktivt kull som hjelper vannet med å få tilbake sin vanlige friske smak. Andre har i lengre tid kjøpt vann på flaske i Svalbardbutikken. Der er de store flaskene (fem liter) nå rasjonert: Det selges bare tre flasker per husstand per dag, slik at det skal være nok til alle.
Vannflasker i Svalbardbutikken.
Men i tillegg finnes det et annet problem: mangan, et metall (kjemisk mer presist: overgangsmetall) som forekommer hyppig i naturen, blant annet i de sedimentære bergartene rundt Longyearbyen. Mangan finnes også i så godt som hver eneste slurk drikkevann verden over, men som alltid er det mengden som er poenget.
Folkehelseinstituttet har nå konkludert med at manganinnholdet i drikkevannet har vært for høyt siden september 2024 til at spedbarn (0-12 måneder) kan få det. Berørte familier kan få gratis flaskevann i Svalbardbutikken. For alle andre skal det imidlertid ikke være noen helserisiko forbundet med inntak av vann fra springen; helserelevant eksponering skal kun forekomme ved høyere konsentrasjoner over lengre tid (10 år og mer). Akutt forgiftning er bare teoretisk mulig ved ekstremt høye konsentrasjoner.
Dette er den offisielle holdningen. For voksne (eldre enn 12 måneder 😄): Hev glassene og skål, det hender bare at det ikke smaker helt friskt, men det gjør ingenting.
Jeg vil uttrykkelig påpeke at jeg ikke er ekspert på drikkevann og legionella og mangan i drikkevann; jeg oppsummerer offisielle rapporter etter beste evne, ikke noe annet.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.