spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Fotobok: Spitsbergen - kald skjønnhet pfeil
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Lon­gye­ar­by­ens drikk­evann: Legio­nella og man­gan

Lon­gye­ar­by­ens drikk­evann: Legio­nella og man­gan

I fle­re tiår har nok de fles­te for­bru­k­e­re i Lon­gye­ar­by­en ikke tenkt så mye på drikk­evan­net sitt. Det er tross alt drikk­evann fra den omkring­lig­gen­de ark­tis­ke natu­ren, så det bur­de vel være rent? Selv etter mel­lom­lag­ring i den kunst­i­ge inns­jøen Isdam­men i Advent­da­len eller – avhen­gig av års­tid – i et drikk­evanns­re­ser­voar ved Gru­ve­da­len. Det er selv­føl­ge­lig også fil­tre­ring og over­våking.

Isdammen: drikkevann for Longyearbyen

Isdam­men i Advent­da­len: en av Lon­gye­ar­by­ens drikk­evanns­kil­der.

Men den sor­glø­se roen rundt drikk­evan­net har vært over i noen måne­der nå: Det er påvist legio­nell­a­bak­te­ri­er i drikk­evann­sprø­ver fra Lon­gye­ar­by­en. I utgangs­punk­tet er det ingen grunn til panikk, for helt legio­nell­afritt vann fra sprin­gen er svært sjel­dent på ver­dens­ba­sis. Det kom­mer an på nøyak­tig hvil­ken type bak­te­rie og hvor man­ge de er. Noen legio­nell­a­ty­per er ufar­li­ge for men­nes­ker, og bak­te­rie­tall under de til­lat­te gren­se­ver­die­ne er nes­ten all­tid til stede, spe­sielt i eld­re led­nings­nett som i Lon­gye­ar­by­en.

Men også på grunn av Lon­gye­ar­by­en Lokals­ty­res noe dri­ble­te kom­mu­ni­kas­jons­stra­te­gi ble saken, vel, en sak. Det var litt sånn «vi har legio­nella i drikk­evan­net, men ikke vær redd, alt er i orden». Mer nøyak­ti­ge detal­jer om type og bak­te­rie­tall ble ikke offent­liggjort, men iføl­ge offi­si­ell informas­jon var (og er, med ett for­be­hold, se neden­for) er det fort­satt trygt å drik­ke van­net uten fare for men­nes­kers hel­se. I slut­ten av febru­ar arran­ger­te Lokals­ty­re et fol­ke­mø­te for å infor­me­re om den aktu­el­le situas­jo­nen (også med tan­ke på man­gan, noe som vi kom­mer til­ba­ke til sene­re), og det fin­nes nå en rek­ke kunngjørin­ger og pres­se­mel­din­ger på Lokals­ty­rets netts­i­der, samt artik­ler og lese­rinn­legg i Sval­bard­pos­ten.

Det skal så langt ikke ha opps­tått hel­se­pro­blemer på grunn av legio­nella. Dis­se kan først og fremst opps­tå ved innån­ding av bak­te­rie­fo­rur­en­se­de vel­dig små vann­drå­per (aero­sol) i luf­ten, for eks­em­pel ved dus­jing. Det sies å være en poten­si­ell risi­ko for risi­ko­grup­per som eld­re eller per­soner med ned­satt immun­fors­var.

Legionella-varsel, Longyearbyen havn

Legio­nella-var­sel ved drikk­evanns­kra­nen i Lon­gye­ar­by­en havn.

Det har ikke vært mulig å loka­li­se­re en kil­de til bak­te­ri­en, og store deler av det gam­le led­nings­net­tet og bio­fil­me­ne som fin­nes der er sann­syn­lig­vis den dif­fu­se kil­den. Nivåe­ne (bak­te­rie­tal­le­ne) ble mid­lert­idig redu­sert ved å til­set­te klor, og røre­ne ble spylt fle­re gan­ger i seks­jo­ner, men ingen av dis­se til­tak er en ende­lig løs­ning, i hvert fall ikke i den forstand at legio­nella vil fors­vin­ne på lang sikt. I peri­o­der ble for­bru­ker­ne rådet til å ta for­holds­reg­ler, for eks­em­pel å dus­je uten dus­jho­de for å unn­gå at van­net fors­tø­ves til fine drå­per som kan inha­le­res. Sval­bard­hal­len (svøm­me- og idrett­shall) var også tid­vis stengt. Alt i alt ble det gans­ke mye opps­tyr rundt et pro­blem som egent­lig var ufar­lig iføl­ge offi­si­ell informas­jon, noe som før­te til en viss bekym­ring i byen.

Det hand­ler sann­syn­lig­vis om at drikk­evan­net på sikt må til­set­tes klor om og om igjen for å hol­de bak­te­rie­be­last­nin­gen innen­for aksep­ta­ble gren­ser. Bivir­knin­gen er at drikk­evan­net sma­ker klor, akku­rat som i et svømm­e­bas­seng. Det ser ut som om man må ven­ne seg til det. Det fin­nes hus­hold­nings­filt­re basert på aktivt kull som hjel­per van­net med å få til­ba­ke sin van­li­ge fris­ke smak. And­re har i lengre tid kjøpt vann på flas­ke i Sval­bard­bu­tik­ken. Der er de store flas­kene (fem liter) nå ras­jo­nert: Det sel­ges bare tre flas­ker per husstand per dag, slik at det skal være nok til alle.

Vannflasker, Svalbardbutikken

Vann­flas­ker i Sval­bard­bu­tik­ken.

Men i til­legg fin­nes det et annet pro­blem: man­gan, et metall (kje­misk mer pre­sist: over­gangs­me­tall) som fore­kom­mer hyp­pig i natu­ren, blant annet i de sedi­men­tæ­re berg­ar­te­ne rundt Lon­gye­ar­by­en. Man­gan fin­nes også i så godt som hver enes­te slurk drikk­evann ver­den over, men som all­tid er det meng­den som er poen­get.

Fol­ke­hels­e­insti­tuttet har nå kon­klu­dert med at man­gan­inn­hol­det i drikk­evan­net har vært for høyt siden sep­tem­ber 2024 til at sped­barn (0-12 måne­der) kan få det. Berør­te fami­lier kan få gra­tis flask­evann i Sval­bard­bu­tik­ken. For alle and­re skal det imid­lert­id ikke være noen hel­se­ri­si­ko for­bun­det med inn­tak av vann fra sprin­gen; hels­e­re­le­vant eks­po­ne­ring skal kun fore­kom­me ved høye­re kon­sen­tras­jo­ner over lengre tid (10 år og mer). Akutt for­gift­ning er bare teo­re­tisk mulig ved ekstremt høye kon­sen­tras­jo­ner.

Det­te er den offi­si­el­le hold­nin­gen. For voks­ne (eld­re enn 12 måne­der 😄): Hev glas­se­ne og skål, det hen­der bare at det ikke sma­ker helt friskt, men det gjør ingen­ting.

Jeg vil uttrykke­lig påpe­ke at jeg ikke er eks­pert på drikk­evann og legio­nella og man­gan i drikk­evann; jeg opp­sum­me­rer offi­si­el­le rap­por­ter etter bes­te evne, ikke noe annet.

Tilbake

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 04.03.2025 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php