Det er nesten en fristelse å skrive «Svalbard blir kinesisk» eller noe lignende. Men nei, det er bare tull. Likevel, det er inntrykket man nesten kunne få når man gikk gjennom noen av avisoverslagene siste uke.
Eiendom på Svalbard: et tilbakeblikk
Vi må gå tilbake til begynnelsen av 1900-tallet for å forstå saken fra et historisk perspektiv. Spitsbergen (navnet Svalbard ble lite brukt denne gangen) var ingenmannsland og både enkeltpersoner og forskjellige selskaper kom og satte opp skilt og hytter mange steder for å sette krav på bruksrett og eiendom. Tanken var som oftest at gruvedrift ville nok gi den store gevinsten. De fleste selskapene var altfor små og hadde ikke middler til å etablere reell gruvedrift og de måtte trekke seg tidligere heller enn senere, men det var noen tungvektere som tok saken opp til industrielt nivå. Blant dem var amerikaneren John Munro Longyear som med selskapet Arctic Coal Company grunnla Longyearbyen, eller Longyear City som det het den gangen, i 1906.
60 kvadratkilometer land i Recherchefjorden ligger ute til salgs
– med en prislapp på 3,5 milliarder kroner.
Men det fleste mindre selskapene måtte trekke seg og mange valgte å selge sine rettigheter. I mange tilfeller hadde flere gjort krav på det samme området. Situasjonen var ganske uoversiktlig, og det tok flere år å få oversikt og kontroll på alt. Men det måtte gjøres før Svalbardtraktaten kunne tre i kraft i 1925.
Eiere fortsatte å selge eiendom og rettigheter også etter 1925, og etterfølgere og arvinger gjorde det samme. De fleste var i mellomtiden blitt klar over at det skulle aldri bli noe med lønnsom gruvedrift på Svalbard, og da var det bare å selge for å tjene noen penger. Det var ofte den norske staten som sikret seg eiendommene for å få landområdene pa Svalbard under kontroll. Opp til nå eier regjeringen omtrent 99 % av Svalbards landområder. Så er det det russiske gruveselskapet Trust Arcticugol som eier noen landområder i Isfjorden: Barentsburg, Colesdalen, Pyramiden og Erdmannflya.
Og til syvende og siste finnes det Kulspids AS, et av mange selskap som ble dannet tidlig på 1900-tallet for å sette i gang med utvinning av mineraler på Svalbard.
Kulspids AS
Kulspids AS sikret seg et eiendom på 60 kvadratkilometer innerst i Recherchefjorden for å drive asbestforekomster. Det ble satt i gang med prøvedrift, men det ble aldri noen produktiv gruvedrift. Men selskapet Kulspids AS finnes fortsatt og det står fortsatt som eier av 60 kvadratkilometer land i Recherchefjorden, noe som dagens eiere nå vil dra nytte av ved å selge det. Amerikanske Bloomberg var det første medieselskapet som berettet om saken, som snart ble tatt opp av blant annet NRK.
«All bidders welcome» var selgerens budskap som var rettet mot enkeltpersoner, firmaer og regjeringer verden rundt, bare forutsatt at de kom fra et land som er med i Svalbardtraktaten. Det betyr at eiendommen kunne selges til Kina eller Russland hvis bare prisen stemmer – i teorien. I praksis ser det nok litt annerledes ut. Likevel nølte Kulspids AS sine representanter ikke med å legge vekt på den store geopolitiske betydningen av det å eie land på Svalbard.
Geopolitisk betydning – eller ikke
Men hva er nå saken med den geopolitiske betydningen? En ny eier vil også måtte forholde seg til Svalbardtraktaten, Svalbardmiljøloven og annet relevant regelverk. Det betyr at enhver form for bruk i praksis er utelukket. Ingen fremtidig eier, uansett hvem det måtte være, vil ha lov til å bygge hotell eller havn, en forskningsstasjon eller militærbase eller sette i gang med gruvedrift. Det er ikke en gang lov til å kjøre snøskuter i området uten spesiell tillatelse fra Sysselmesteren. Sånt sett er den geopolitiske betydningen knyttet til eiendommen nok ganske tvilsom, bortsett kanskje fra prestisje.
Med tanke på dette anbefaler Andreas Østhagen, forsker i Fridtjof Nansen Institutt, regjeringen å være forsiktig med altfor generøse bud, som Svalbardposten skriver. Selgeren har satt en minimumspris på ikke mindre enn 3,5 milliarder kroner. Når den siste store eiendommen på Svalbard ble kjøpt av staten, stå prislappen på 300 millioner kroner, og denne gangen var det snakk om et område i nærheten av Longyearbyen, utenfor verneområdene. Dermed kunne det denne gangen ha blitt aktuelt med gruvedrift eller annet. Det er ikke tilfellet nå.
Derfor kan det se ut som bemerkninger om Kina som potensiell kjøper og lignende tar først og fremst sikte på å drive prisen opp og å øke presset på regjeringen å komme med bud. Så langt ble det ikke kjent at det ellers finnes seriøse interessenter eller relevante bud.
I mellomtiden har regjeringen gjort det klart at det er ikke bare å selge til hvem som helst. Ifølge en gammel avtale mellom regjeringen og Kulspids AS, som var en del av en avtale om et lån som selskapet fikk i sine tidlige år, kan eiendommen ikke selges uten samtykke fra regjeringen. Samtidig sa en talsperson at regjeringen tidligere hadde lagt inn et bud som eierne ikke aksepterte da, selv om regjeringen vurderte prisen som generøst med tanke på at det ikke er aktuelt med landbruk i området.
I hvert fall er det den siste større eiendommen på Svalbard som per nå fortsatt er i private hender.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.