Stortinget vedtar gruvedrift i dypsjøområder i nordatlanterhavet
Regjeringen ønsker å åpne for gruvedrift på havbunnen i nordatlanteren, og Stortinget vedtok prosjektet på tirsdag. Dermed åpnes et stort område mellom Svalbard, Jan Mayen og fastlandet for gruvedrift på havbunnen.
Man forventer store mengder verdifulle mineralforekomster i området, blant annet 38 millioner tonn kopper, 45 millioner tonn, 185 millioner tonn mangan og 229,300 tonn litium, for å nevne bare noen eksempler fra regjeringens strategipapir Meld. St. 25). Men den faktiske størrelsen av de potensielle forekomstene er ukjent. Papiret framhever råstoffenes strategiske betydning innen fornybare energier og batteriproduksjon og dagens avhengigheter på det globale markedet.
Men planen er omstridt. Både opposisjonen i Stortinget og miljøorganisasjoner i Norge og internasjonalt frykter store konsekvenser for miljøet. Forskere forventer høy biodiversitet og komplekse økosystemer på havbunnen, som er det største fortsatt i stor grad ukjente området på planeten. Man frykter store konsekvenser for mangfoldet i havet og oseanens evne å ta opp og lagre klimagasset karbondioksid. Utover det vil industriell aktivitet direkte påvirke dyrelivet i havet.
Det finnes så langt ingen internasjonal regulering for gruvedrift på havbunnen. Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA) jobber med det men resultater forventes ikke før 2025 – tidligst.
← Tilbake
BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER
Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.
Siste modifikasjon: 10.01.2024 ·
Opphavsrett: Rolf Stange