Norsk diesel for russiske skip? Det som mange vil oppfatte som irriterende er noe som var ganske vanlig til og med oktober i år. De russiske skipene kom ikke til norske havner som Longyearbyen for å bunkre, men norske tankskip seilte ut og møtte kundene sine på havet, både i norske og russiske farvann, som offentlig tilgjengelige bevegelsesdata av relevante fartøy viser.
Da det ble kjent i november oppstod raskt en offentlig diskusjon hvor mange uttalte seg uforstående ovenfor en slik praksis i lyset av den russiske krigen mot Ukraina. Store norske leverandører var raskt ute med å distansere seg og sa at de ikke solgte drivstoff til russiske båter, men kunne ikke garantere det samme for underordnede leverandører.
Fiskebåter pleier å få forsyninger i nærheten av fiskeområdene. Her ligger to russiske skip ved siden av hverandre i Bellsundet på Svalbard og utveksler fisk og gods.
Det var nok en del forvirring om den juridiske situasjonen og utenriksministeriet skrev til Svalbardposten at det er forbudt for norske skip å levere drivstoff til russiske båter. Det inkluderer russisk farvann og det gjelder omfattende siden mars 2023. Under visse omstendigheter var det mulig å levere til og med begynnelsen av mars for å oppfylle eldre kontrakter. Siden kan russiske skip bare kjøpe diesel til eget bruk i Longyearbyen, Båtsfjord, Kirkenes eller Tromsø, men ikke på havet.
Alle leveringer av diesel av norske til russiske skip senere enn mars 2023 var dermed ulovlige. Leverandørene var vel ikke klare over den juridiske situasjonen.
Hvis man har besøkt Ny-Ålesund i de siste årene har man på en måte møtt et teknisk-kulturelt-paradoks: en på flere måter veldig modern bosetning uten mobildekning. Det hette at denne typen elektromagnetisk stråling forstyrrer viktige vitenskapelige måleinstrumenter.
Ny-Ålesund: en luftskipsmast, men ingen antenne som gir mobildekning.
Det er nå annerledes og nå kan du bruke mobilen der som vanlig.
Men frekvensene som skaper vanskeligheter for vitenskapelige målinger ligger andre steder i frekvensbandet enn der hvor mobiltrafikken holder til. Trådløse tjenester som wifi/WLAN og bluetooth forblir forbudt i Ny-Ålesund, men nå er det mobildekning og du kan bruke mobiltelefonen der som vanlig.
Kulturelt medfører det en stor forandring for den lille byen, og man vurderer mobilfrie områder der hvor folk møtes sosialt, e.g. i messa.
Men både de som bor og arbeider der og besøkende kan nå bruke mobilen i tråd med den moderne tidens vaner, noe som mange gleder seg over. I tillegg kommer at videnskapen skal også profittere: det blir lettere nå måleinstrumenter som står et eller annet sted i terrenget kan sende data via mobilnettet enn å måtte dra dit regelmessig for å hente dem inn.
Som sagt, forblir wifi/WLAN og bluetooth forbudt.
Det handler om en sak som kan redde eller koste liv av både mennesker og isbjørn. Derfor er det flere ting som bør være klare utenom enhver tvil: pepperspray (eller bjørnespray) er så langt i sammenheng med isbjørnsikkerhet ikke anbefalt av norske myndigheter og det ikke lov å ha det i Norge heller.
Og det er ikke snakk om eventuelt å bytte egnet våpen mot pepperspray for å forsvare menneskelig liv mot en aggressiv isbjørn. Å prøve det ville vært livsfarlig.
Når det er sagt: det finnes en pågående debatt om eventuell bruk av pepperspray til forsvar mot isbjørn på Svalbard. Så langt er det bare en diskusjon og det ser ikke ut som om norske myndigheter står med stor begeistring bak saken. Men hendelser som isbjørnen som ble skutt i august mens han prøvde å bryte inn i en hytte i Krossfjorden bidrar til interessen i diskusjonen. Bjørnen ble da skutt av folk som var inne i hytta.
«Hei, noen hjemme?» Pepperspray kan redde et isbjørnliv i slike situasjonen. Denne gangen gikk det heldigvis bra.
Det dreier seg utelukkende om situasjoner hvor folk kan handle ut fra en relativ sikker posisjon, for det meste i en hytte, kanskje inne i et fartøy.
Sa hva er saken nå? Fred Skancke Hansen har vært HMS-ansvarlig og dermed jobbet med feltsikkerhet hos UNIS i mange år. Som han sa til Svalbardposten er han åpen til debatten om bjørnespray og i utgangspunktet positiv til tanken om å ha et nytt verktøy i tillegg til dødelige skytevåpen i verktøykassen. Noe som kan brukes i spesielle situasjoner hvor man er nær ved bjørnen men i en relativ sikker posisjon slik at man fortsatt har anledning til å bruke pepperspray uten å sette seg selv i fare. Også Hansen setter pris på at det ikke handler om å bytte rifle mot bjørnespray.
Poenget met sprayen er at den kan redde isbjørnen fra å bli skutt, og enda mer: bjørnen vil samtidig lære at det er best å holde seg unna hytter og mennesker.
Det finnes en publikasjon som kom ut i desember 2022 i Wildlife Society Bulletin med data fra Nordamerika som bekrefter at pepperspray pleier å virke bra mot bjørn.
Sysselmesteren viser til at eventuelt bruk av slik spray på Svalbard vil forutsette en lovendring.
Forholdet mellom Russland og Norge har blitt ganske vanskelig, men man samarbeider fortsatt her og der. Det gjelder i hvert fall den norsk-russiske fiskerikommisjonen som ble opprettet i 1975. I oktober ble man enige om nye fiskerikvoter i Barentshavet og Norskehavet. Det er ikke bare bemerkelsesverdig i seg selv at man fortsatt samarbeider og oppnår resultater, men utover det ser det til og med ut som om man har hørt på det som forskerne sier. Torskekvoten ble redusert med 20 % for tredje gang på råd. Kvoten for 2024 ligger på 453.427 tonn (Norsk andel: 212.124 tonn). Kveitekvoten ble også satt ned, mens loddekvoten ble økt ganske kraftig.
Som man nesten kunne forvente nølte Russland ikke med en trussel om å kansellere avtalen og samarbeidet i tilfellet Norge tar skritt som Russland eventuelt vurderer som uvennlig. Siden den russiske fullskala invasjonen i Ukraina begynte i 2022 er det bare tre norske havn som er tilgjengelige for russiske skip (Tromsø, Båtsfjord, Kirkenes). Men eksperter tror det er lite sannsynlig at Russland faktisk trekker seg fra avtalen. De beste fiskeområdene ligger på den norske siden av den maritime grensen, og russiske fiskere tjener godt på å levere risk til norske bedrifter.
Russisk fiskeriskip i Bellsund.
Men ellers er det stort sett vanskelig. I Barentsburg og Pyramiden har russisk propaganda i aggressiv og militær stil blitt synlig på et nivå ikke kjent fra tidligere år, eksempelvis på seiersdagen i mai og dagen av flåten i juli.
For tiden har Longyearbyen Lokalstyre og Sysselmesteren å gjøre med flere russiske byggeprosjekter som egentlig forutsetter bevilling av norske myndigheter. Men det kan se ut som om russerne har valgt å vise at de ikke bryr seg om norske tillatelser før de setter i gang med byggeaktivitet. Delvis dreier det seg tilsynelatende om småtteri som lysreklame på „russkiy dom“, huset som den russiske turistvirksomheten bruker i Longyearbyen. Men man kan anta at det dreier seg om å være synlig ikke bare som turoperatør.
Et annet tilfelle er det store russisk-ortodokse korset som ble satt opp i nærheten av havna i Pyramiden. Norske eksperter sier at Russland ønsker å demonstrere at Svalbard har en tilknytning til Russland som går langt tilbake i historien, også på kulturelt nivå – en praksis som kan minne om russiske forberedelser til anneksjonen av den halvøya Krim som egentlig tilhører Ukraina.
Kanskje mindre direkte oppladet på politisk og symbolsk nivå men likevel en sak for Sysselmesteren er en del containerhybler som ble satt opp i Pyramiden for byggearbeidere. Også midlertidige bygg som containerhybler forutsetter tillatelse, noe ikke forelå da containere var et faktum i Pyramiden. Norsk lov og suverenitet gjelder på hele Svalbard inkludert de russiske bosetningene. Men i alle tilfellene her ser det ut som om Russerne har valgt å gå frem uten å søke om nødvendige tillatelser på forhånd, det tror de vel kan vente til senere. Slik det ser ut velger Sysselmesteren så langt å ta seg av sakene på saksnivå.
For tiden er det ikke bare polarnatten som legger mørke over Barentsburg.
Heller ikke turismen har tatt opp det tidligere gode forholdet igjen. Svalbard Reiselivsråd fortsatt fraråder sine medlemmer fra turer til Barentsburg og Pyramiden. Likevel er det opp til den enkelte bedriften å velge selv om de vil tilby turer dit. Reiselivsrådssjef Ronny Brunvoll har også betegnet det som „umusikalsk“ å dra til Barentsburg og Pyramiden privat. Han sier at det er fare for datatyveri hvis man bruker russisk mobilnett eller wifi. I tillegg må man regne med å bli fotografert og at bildene kan dukke opp i propagandasammenheng.
«Førerkortsaken» har skapt betydelig usikkerhet blant noen av Longyearbyens utenlandske fastboende. Ved en tilfelde ble myndighetene oppmerksom på at visse utenlandske førerkort av ren formale grunner ikke er godkjent i Norge. Det gjelder eksempelvis førerkort fra Thailand og USA. Uansett gjelder det både fastboende og turister som ønsker å kjøre bil eller snøskuter på Svalbard.
Kjøre bil i Longyearbyen: noen må ta plass på baksetet.
Sysselmesteren informerer nå om at den midlertidige godkjennelsen av utenlandske førerkort er no forlenget til og med 31. mars 2024. Myndighetene jobber med å få en permanent løsning på plass.
Statsbygg har varslet å kjøpe flere leiligheter i Longyearbyen. 173 millioner kroner er avsatt for dette prosjektet, som Svalbardposten skrever i valguka. Man kan vel se på begge prosjekter – boligkjøp og lokalstyrevalg uten utenlandske valgberettigede – som muligheter å øke lokal norsk kontroll på Svalbard.
Boligmarkedet er vanskelig i Longyearbyen. Enkeltpersoner uten god økonomi sliter med å finne bolig, og i motsetning til andre steder flest er det ikke mulig å flytte ut av byen og pendle til jobben. Store arbeidsgivere eier leiligheter og leier dem ut til sine ansatte.
Boligbygging i sentral beliggenhet: Elvesletta, Longyearbyen.
Mange av Longyearbyens store arbeidsgivere er statseid, direkte eller indirekte: det gjelder Sysselmesteren, Lokalstyret (med skole, barnehager, sykehus osv), Store Norske, UNIS mm. Alle disse eier boliger i Longyearbyen, og samtidig leier de leiligheter fra Statsbygg etter behov. Statsbygg eier allerede et stort antall leiligheter i Longyearbyen, men det skal bli flere: den statslige bedriften har nå meldt å kjøpe boligblokker Elvesletta 2 og 3 som er under oppføring i sentral beliggenhet i Longyearbyen. Det er snakk om 27 leiligheter totalt.
Til gjengjeld vil Statsbygg frigi 27 boliger som de leier hos Store Norske. Store Norske kan da i motsetning til Statsbygg leie dem ut også til privatbedrifter og enkeltpersoner. Men også Store Norske er eid av staten, som dermed har god kontroll over hvem som skal få bo i Longyearbyen, og hvem som ikke får bolig.
I Longyearbyen er det lett å få inntrykk av en voldsom vekst når man ser de store byggeplassene, men tapet av leiligheter etter det katastrofale skredet i 2015 er mindre iøynefallende.
Den nye kalenderen «Svalbard & Nordnorge 2024» er på plass! 24 vakre bilder for det nye året – kalenderen er en dobbelkalender. Det betyr at begge sider av hver side er brukt for vakre bilder av landskap, dyreliv og blomster på Svalbard og i Nordnorge. 24 motiver som gir avveksling og glede året rundt 😃
Kalenderen finnes i to størrelser, stor (A3) og liten (A5). Og hvis du kjøper flere enn en, er det gode penger å spare for da blir prisen per stykk billigere. Det er ikke langt igjen til jul – kalenderen er den perfekte presangen for alle arktiske entusiaster! 🎄🎅🎁 så lenge lageret rekker!
Trykk her for mer informasjon inkludert bilder av alle sider og for mulighet til bestilling.
Det var et større utbrudd av fugleinfluensa på Hopen, sørøst på Svalbard, i år, som Hallvard Strom sa til NRK. Strøm er biolog og seksjonsleder for forskningsavdelingen i Norsk Polarinstitutt. Det er snakk om flere tusen fugler som døde ifølge sykdommen, og det skal først og fremst dreie seg om krykkjer.
Resultatet av mandags lokalstyrevalg er nå offisielt kunngjort på Lokalstyrets sider. Lokalstyret ble etablert i 2002 og har 15 medlemmer. Venstre får 7 representanter og er dermed det største partiet i det nye Lokalstyret.
Longyearbyen Lokalstyre ble valgt på mandag
– for første gang var utenlandske velgere utestengt.
Det er den første gangen at lokalstyrederen ikke er medlem av Arbeiderpartiet. Det er mest sannsynlig at Venstre-politikkeren Terje Aunevik vil bli den neste lokalstyrelederen. Arbeiderpartiet vil ha 3 representanter, Sosialistisk Venstreparti vil også ha 3 og Høyre 2.
Det var 1420 valgberettigede og av disse gjorde 808 bruk av stemmeretten, noe som tilsvarer en valgdeltakelse på 56,9 %. Under det siste valget var det så mange som 1823 valgberettigede, men flere hundre fastboende mistet stemmeretten på grunn av den nye forskriften fordi de ikke har norsk pass og ikke har bodd i en fastlandskommune minst 3 år før de flyttet til Longyearbyen (noen som faktisk bodde på fastlandet i mer enn 3 år mistet stemmeretten likevel fordi de bodde i utlandet eller Ny-Ålesund (!) mellom fastlandsperioden og Longyearbyen). Det var en grupe norske velgere som varslet å ikke velge eller å levere ugyldige stemmer i protest mot den nye ordningen. Det var 54 ugyldige stemmer.
Longyearbyen velger nytt Lokalstyre idag – for de ikke-norske medborgere blir det en vondt dag. De har blitt fratatt stemmerett.
Før kunne ikke-norske statsborgere avgi stemme i lokalvalget dersom de har bodd tre år i Longyearbyen – akkurat som i kommuner på fastlandet.
Med de nye regler har de fleste av den ikke-norske befolkningen mistet sine demokratiske rettigheter.
I dag er det valg i Longyearbyen – utafor står en stor del av innborgere som har bodd her i mange år og som bidra mye til samfunnet. Det markeres stille – som det sømmer seg for de som er blitt stemmeløse.
Utstilling av symboliske fotavtrykk av fastboende som fikk fratatt stemmeretten for Lokalstyrevalget i Longyearbyen.
Bilde: Christiane Hübner. Trykk her for en high-res fil av bildet.
Her er noen av deres fotavtrykk i Longyearbyens samfunn:
Lager din mat siden 2017
9 år på øya. Har norsk bedrift med 5 ansatte
Fastboende i 15 år – Stemmerett i Trondheim men ikke lenger her!
19 år på Svalbard. Redder deg ut av snøskred
21 år i Longyearbyen. Folkevalgt medlem av Lokalstyre
Eier en bedrift og er involvert i guidesamfunnet
3 år i Longyearbyen. Nordisk borger. :o(
4 years in Longyearbyen – local guide
Redder deg ut av bresprekken
Har aldri følt at det var oss og dem før nå.
8 år på øya. Fikser dine klær. Har norsk bedrift med 3 ansatte
Vi er Longyearbyen
Ser til at du har en bankett å gå till etter ditt marathon.
Vokst opp i Longyearbyen. Lært norske verdier på skolen
Stilte til valg sist. 16 år på Svalbard. Oslo mener jeg kan mindre om Svalbardpolitikk enn en fersk SFHS-elev
Samiske, kvinner, utenlandske – vi har vært her før. Stemmerett for alle!
20 år i Longyearbyen – jobbet for UNIS, NP, forskningsrådet
3 år på øya med familien – jobber i kundeservice. Stiller opp som frivillig
20 år på Svalbard. 20 år i lokale bedrifter. Elsker Longyearbyen og folk som bor her. Stemerett for ALLE
Vokst opp i Longyearbyen. Gikk på norsk skole i Longyearbyen. Snakker god norsk. Men hører ikke hjemme i Longyearbyen.
12 years for no say
Norwegian guy – 9 years in Longyearbyen. No point in voting anymore
7 år på øya. Driver Resirkuleringsworkshop (frivillig organisasjon), leder Svalbard Guide Association & guider hele året. Jobba på UNIS.
Frivillig siden 2017. Søppeltokt, røde kors, Svalbard turn
5.5 år på Svalbard. Bidratt til samfunnet – anses som verdiløs
12 år på øya – vasker ditt hus
7 år på Svalbard – guide + local business owner – working with 15 local companies + others on mainland. Contributing directly into the Norwegian economy… but we still don’t really count?
7 år på Svalbard – Guide + logistics manager Polar X – previously voted! We make the documentaries that influence the world’s view of Svalbard + our wildlife … but we’re not important enough to influence our local politics
Who else is gonna have the patience to serve Norwegians their drinks…
Longyearbyen er mitt hjem
10 years on Svalbard- Only here doing critical work for the state! I have friends who died! for the right to vote. Norway is no better than Russia
8 years on Svalbard. 2.5 years on mainland. PROUD CANADIAN. Essential worker 4 Norway. Your ‘democracy’ is a joke… our lives are not. Shame on you
29 år på Svalbard. Da jeg kom følte jeg meg veldig velkommen
11 år forskning og undervisning i arktisk økologi
Democracy is a thing to stand for
Det var betydningsfylt å bidra til renoveringen av Nordenskioldhytta under pandemien
Gruvebus
Svalbard: hjørnestein i mitt iv i 26 år. Og nå plutselig andreklasses samfunnsborger
1 år på øya. Student på UNIS. Guide og medlem i guidefellesskapet.
6 år på øya. Kan redde deg fra et snøskred
Det gir meg stor glede å bidra til byens utvikling etter kull-rushet
12 år på øya og kunne stemme før. Om 17 år kan sønnen min stemme, håper sammen med meg.
Proudness is best in community, not nationality
I dag er det valg i Longyearbyen. For åttende gang er det opp til berettigede velgere å bestemme over byens politiske utvikling.
Longyearbyen Lokalstyre: kommunevalg i Longyearbyen i dag, 9. oktober – for første gang under eksklusjon av utenlandske innbyggere.
Til å begynne med dreier det seg om vanlige lokalpolitiske emner: trafikk i og utenfor Longyearbyen, helse inkludert psysisk helse, veterinærtilbud, boligmarkedet, havnegebyrer, økonomi, miljø, skole, kultur og idrett. Mye som er svært viktig.
Men ved siden av alt det er det selve valget som er blitt et politisk emne. Som kjent og berettet tidligere, har justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) gjennom forskrift tatt valgretten fra Longyearbyens utenlandske innbyggere: folk uten norsk pass kan bare stemme eller bli valgt hvis de har minst tre års botid i en norsk kommune på fastlandet bak seg – og hvis de flyttet direkte derfra til Longyearbyen. Det finnes folk som har bodd i mange år både på fastlandet og i Longyearbyen og som likevel ikke har stemmerett fordi de bodde på andre steder i mellomtiden – og «andre steder» kan til og med bety Ny-Ålesund. Det er minst ett sånt tilfelle.
Det nye valgsystemet kom gjennom forskrift og ble dermed ikke debattert i og vedtatt av Stortinget.
Alle fire partier som har stilt opp til lokalvalg denne gangen (MdG er ute fordi de ikke har nok kandidater å stille opp uten deres utenlandske medlemmer) går inn for å ta opp saken igjen, og minst to vil at forskriften tas tilbake. Men det er regjeringen i Oslo som bestemmer.
Berørte utlendinger har slutt seg sammen i gruppen «unwanted foreigners» for å bli hørt. Det er flere hundre som har tapt stemmeretten, noe i nærheten av en tredjedel av de som tidligere kunne velge. Mange av dem har bodd i Longyearbyen i mange år, noen av dem er vokst opp der eller har barn som besøker barnehagen og skole i Longyearbyen. Det er vel alle som føler at de er andreklasses borgere i dag.
Avdelingen med nyheter har blitt litt forsømt gjennom deler av sommeren, mens det var av åpenbare grunner fokus på reisebloggen. Men nå bytter vi til nyheter igjen.
Og vi begynner med en melding fra biologi og botanikk, et vitenskapelig felt som sjeldent gir anledning til avisoverskrifter. Men her er det snakk om et spennende funn, som også har litt av et uhyggelig bismak. Det dreier seg om funn av moltebær i Colesdalen, omtrent 20 km sørvest for Longyearbyen – med frukt. Det var Stein Tore Pedersen fra Longyearbyen som fant plantene i Colesdalen under en privat tur, som Norsk Polarinstitutt meddeler. Pedersen er fra Tana og uten tvil godt kjent med moltebær.
Colesdalen. Det er rimelig å anta at det finnes moltebær et eller annet sted i bildet 🙂.
På Svalbard ble moltebær for første gang funnet omtrent i 1908 av botanikkeren Hanna Resvoll-Dieset, men det var ikke før i år at man fant planten med modne bær. Det finnes faktisk historier om slike funn fra før, men så langt ble bevis vanligvis umiddelbart fortært av finneren. Noe som forresten ikke er lov: alle planter på Svalbard er fredet og det er ikke tillatt å samle planter eller deler av planter som bær eller frukt. Det er bare sopp, tang og tare som kan lovlig plukkes.
Det antas at årets funn har å gjøre med den rekordvarme sommeren. Dermed er det rimelig å anta at det er knyttet til klimaendringene som i store deler av polarområdene går raskere for seg enn ellers i verden.
En isbjørn ble skutt på fredag (5.8.) kveld i Krossfjorden. Det skal ha skjedd mens isbjørnen forsøkte å ta seg inn i en hytte hvor det var en gruppe inne. Gruppen skal ha prøvd å skremme bjørnen bort uten hell.
Saken blir nå undersøkt av Sysselmesteren. Videre detailjer er så langt ikke offentlig kjent.
Det finnes forskjellige muligheter for en definisjon av arktis, avhengig av perspektiv og kontekst. Men når det er snakk om klima er det vanligvis regionen hvor den gjennomsnittlige temperaturen i juli ligger under 10 varmegrader. Det er kanskje litt teknisk, men denne grensen er den nordlige grensen for områder med skogvgetasjon. Blir det om høysommeren varmere enn 10 grader, kan skogen vokse, og da er det ikke lenger snakk om et arktisk klima.
Det finnes ingen trær på Svalbard – man kan jo spøke litt med polarvier og dvergbjørk, men her er det ikke snakk om ekte trær. Men for første gang i historien ble det målt temperaturer i overkant av denne viktige klimatiske grensen, 10 varmegrader i gjennomsnitt i juli. Svalbard lufthavn meldte 10,1 grader, og verdien fra Pyramiden ligger rett på 10 grader. Temperaturer som man ikke forventer fra et arktisk område. På Svalbard lufthavn lå temperaturen i juli hele 3,1 grader over gjennomsnittet, ifølge Norsk Poalrnisntitutt gjengitt av Barentsobserver.
I juli kunne turister og fastboende på Svalbard glede seg over mye sol og varme. Men fra et klimaperspektiv er det snakk om en bekymringsfull utvikling: oppvarmingen skjer stadig raskere, og det kommer hyppig nye temperaturrekorder.
Det vil nok ikke skje snart at du kan ta en spasertur i skogen på Svalbard, men trenden til oppvarmingen er klar: i den meteorologiske perioden 1991-2020 var den gjennomsnittlige temperaturen i sommermånedene juni, juli og august ved Svalbard lufthavn 5,5°C, men ser man bare på de siste ti årene så ligger verdien allerede på 6,4 grader, ifølge Norsk Meteorologisk Institutt. Oppvarmingen skjer mye raskere i arktis på grunn av regionale effekter som tap av havisen.
Prosessen er kompleks og involverer bekymringsfulle ringvirkninger. Forskere har oppdaget metankilder i områder som tidligere var dekket av isbreer. Gjennom disse kildene kan nå store deler metan unnvike i atmosfæren som tidligere var innelåst av breisen. Mengden er antatt å ligge i nærheten av 2000 tonn metan, tilsvarende omtrent 10 % av utslippene av den norske olje- og gassindustrien. Men mengden kan øke kraftig i den nære fremtiden fordi størrelsen av relevante områder øker, mens breene trekker seg tilbake. Dette beretter University of Cambridge.
Det kan være gøy å se på verden fra lufta og det kan åpne helt nye perspektiver. Men det finnes regler, noe som ser ut til å være uvitende om eller til å ignorere rett og slett. Blant annet finnes det flyveforbudssoner i en omkrets av 5 km rundt flyplassen i Longyearbyen, et område som inkluderer det meste av byen. Det kan fort bli dyrt å fly ei drone i denne sonen: flere turister fikk sine droner inndratt og en kraftig bot i tillegg, gjerne i høyde av 12000 kroner.
Drone på Svalbard: ikke umulig – men det finnes regler.
Hvis du vil fly ei drone på Svalbard er det nødvendig å sette seg inn i regelverket på Sysselmesterens hjemmeside. Det kan være restriksjoner utover grensene som staten setter hvis du deltar i et organisert turopplegg, spesielt innen cruise.