Verdensberømte «Svalbard Global Seed Vault» feirer 15 årsdagen. Frøhvelvet ble åpnet i februar 2008 og anledningen ble markert på søndag på Svalbardmuseum.
Frøhvelvet feirer 15 årsdagen.
Bildet viser tunnellen til selve lageret inne i Platåberget ovenfor flyplassen.
Som vanlig ved anledninger i sammenheng med Frøhvelvet har den nåværende markeringen tiltrukket en god del oppmerksomhet også fra internasjonale medier. Landbruks- og matminister Sandra Borch skulle ha vært med på makeringen in Longyearbyen men fikke ikke være med på flyet i Tromsø fordi hun hadde glemt passet.
De første årene ble preget av tekniske vanskeligheter som krevde betydelige investeringer og oppgraderinger. Men nå er 1,2 millioner frøprøver lagret inne i Platåberget. Det er kapasitet til opp til 4,5 millioner prøver av nytteplanter. Den naturlige biologiske mangfolden er ikke blant frøhvelvets oppgaver, som dreier seg utelukkende om nytteplanter.
Et kammer av tre som utgjør selve frølageret.
Frøhvelvet er ikke offentlig tilgjengelig. Organisasjonen bak frøhvelvet har nå annonsert å lansere en virtuell tur gjennom anlegget.
Noe som finnes på denne hjemmesiden allerede siden 2016 🙂 trykk her for å ta en virtuell tur inn i det verdensberømte Svalbard Global Seed Vault.
Det er nesten umulig å finnde et sted å bo i Longyearbyen. Sånt sett var situasjonen faktisk bedre i 2020 og 2021 når noen flyttet bort og andre ikke kom opp i det hele tatt på grunn av koronasituasjonen, men nå går vintersesongen i full fart igjen og mange sliter med å finne innkvartering.
Det har aldri vært lett eller til og med billig å finne en leilighet i Longyearbyen, men boligmarkedet ble mye vanskeligere etter snøskredet i desember 2015 som tok 11 hus. To mennesker døde denne gangen i snømassene, blant dem et barn. Etter skredet ble en ny risikovurdering tatt og deretter måtte flere adresser med over hundre leiligheter oppgis. Mye ble gjort med skredsikring på Sukkertoppen hvor skredet kom fra denne gangen, men likevel finnes det adresser i Longyearbyen hvor man må regne med midlertidig evakuering i værforhold som medfører økt skredfare, som i Nybyen nå i februar.
Skredsikring ved foten av Sukkertoppen rett ved siden av et boligområde i sentral beliggenhet i Longyearbyen.
I tillegg ble flere hus ødelagt under en brann i september 2022. Ingen ble direkte skadd, men situasjonen var dramatisk og brannen kunne ha tatt liv. Flere av beboerne mistet alt de hadde.
Flere hus i sentral beliggenhet i Longyearbyen gikk tapt i en brann i september 2022.
Nå bygges det flere steder i Longyearbyen, spesielt på Elvesletta mellom sentrum og Longyearelva. Besøkere kan få inntrykk av en voldsom vekst, men faktisk holder man fortsatt på med å kompensere tapene siden 2015.
Bygging foregår i Longyearbyen, men byen vokser bare tilsynelatende. Faktisk er tapene siden 2015 fortsatt ikke kompensert.
Problemet var mindre synlig i noen år på grunn av korona, men nå er den viktige vintersesongen i full sving. Som i fiskeindustrien på fastlandet er det behov for mange sesonale ansatte for å holde det gående på nivået som aktørene ønsker. Men nå sliter mange bedrifter med å finne innkvartering til sine ansatte. Det er ingen nøyaktige tall, men NRK antar at det er snakk om et behov for et tresifret antall sesonale ansatte som trenger et sted å bo. Noen aktiviteter varsler at ellers må de kutte aktiviteter.
Statsbygg og Store Norske er blant Longyearbyens største aktører på boligmarkedet. Hos Statsbygg prioriterer man ikke å hjelpe de private. Hos Store Norske heter det at man vil hjerne hjelpe så godt som mulig, men det er vanskelig så lenge det er mangel på kapasitet.
Dermed er det fortsatt mange sliter på husjakten og andre som sliter på byggeplassen. Men det vil ta flere år til boligmarkedet vil bedre seg og det vil nok fortsatt være dyrt å finne en leilighet uansett.
Sysselmesteren har opphevet evakueringen av husene på østsiden av veien i Nybyen. Ferdselsforbudet i området bak husene gjelder fortsatt på grunn av skredfare.
Husene i Nybyen er tilgjengelige igjen, men det er fortsatt ferdselsforbud mellom husene og Gruvefjellet (til høyre). I tillegg er vei 300 nå stengt.
Yr varsler fortsatt en del vind, snø og «betydelig skredfare» i området, men nå er det andre områder som er mer skredutsatt enn før og Sysselmesteren har valgt å stenge vei 300 fra Sverdrupbyen via Huset til kryssningen ved det gamle museet.
Deler av Nybyen, Longyearbyens bydel øverst i Longyeardalen, ble evakuert i dag kl. 1700 på grunn av skredfare. Det er store skavler på Gruvefjellet rett ved siden av Nybyen. Det er husene på østsiden av veien (mot fjellet) og området rundt dem hvor ferdselsforbudet gjelder, som Sysselmester besluttet etter konsultasjoner med fagmyndigheter.
Longyearbyens øvre bydel Nybyen: Sysselmesteren har innført ferdselsforbud i området øst for veien (til høyre). Dette gjeldet både husene og friområdet.
Noen av husene brukes som bolig til studenter, men studentene fikk husly på kort varsel i studenthjemmet på Elvesletta, en bydel med sentral beliggenhet.
Det er ukjent hvor lenge ferdselsforbudet vil opprettholdes. Sysselmesteren meddeler at situasjonen vil vurderes forløpende og vil komme med ny informasjon innen kl. 1300 i morgen på tirsdag.
Yr varsler en del vind og snø i området de neste dagene.