spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → februar, 2020

Måneds-Arkiv: februar 2020 − Nyheter og Reiseblogg


Isbjørnen veide bare 62 kg

Isbjørnen som døde under transporten i helikopteret i slutten av januar veide bare 62 kg. Dette er et av de første resultatene etter obduksjonen. Det betyr at det må ha vært enten et ungdyr eller en veldig mager og utsultet bjørn.

Til og med en toårig ungbjørn skulle ha vært betydelig tyngre enn 62 kg og sammen med mora. En enårig bjørn uten mora har neppe en sjanse til å overleve alene.

Også en voksen bjørn på 62 kg kan antas å ha dårlige overlevelsessjanser.

Men dette er for tiden spekulativ. Forskjellige vevsprøver skal nå analyseres for finne ut hvordan bjørnen døde, men det vil ta flere uker til resultatene foreligger.

Ung isbjørn

Ung isbjørn sammen med mora. Den lille bjørnen var omtrent 20 måneder gammel og veide sikkert godt over 60 kg da bildet ble tatt.

Det finnes også nye opplysninger om bjørnene som besøkte Longyearbyen til slutten av desember: DNA-analyser av forskjellige prøver viste at det var faktisk minst to forskjellige individuer som besøkte byen i romjula.

Svalbardtraktaten feirer 100 årsdag

Svalbardtraktaten ble signert i Versailles for 100 år siden, den 09. februar 1920. Traktaten sikrer Norge suvereniteten over «Spitsbergen øygruppen», men definerer også noen begrensninger. Les mer om selve traktaten her på spitsbergen-svalbard.no.

Spitzbergenvertrag: Wedel Jarlsberg, Paris 1920

Den norske ambassadøren i Paris, Fredrik Wedel Jarlsberg,
signerer Svalbardtraktaten 09. februar 1920 i Versailles.

Traktaten ble drøftet i forhandlinger over flere måneder i Versailles i 1919. Fredrik Wedel Jarlsberg ledet denne prosessen på vegne av Norge; men traktaten var et resultat av mange års politisk arbeid som ble gjort av mange personer inkludert Fridtjof Nansen.

Den originale teksten bruker ordet «Svalbard» ikke i det hele tatt, så det er kanskje mer historisk korrekt å kalle traktaten for Spitsbergentraktaten.

Før traktaten kunne tre i kraft måtte mange og delvis overlappende krav på store områder av gruvedriftsbedrifter fra forskjellige land sorteres. Det var ikke før 1925 at traktaten kunne overføres til nasjonal lov som trådte i kraft den 14. august. På denne dagen kunne altså det norske flagget heises på Skjæringa i Longyearbyen og det er denne datoen som mange i dag ser på som Svalbards nasjonaldag.

Traktaten gjelder fortsatt uten endringer. Det er uenighet angående maritime økonomiske rettigheter innenfor den økonomiske sonen (200 mil), men utenfor territorialfarvannet (12 mil sonen). Denne soneringen ble innført mye senere enn 1920 og den ble derfor ikke behandlet i traktaten. Norges syn på saken er at Norge har eksklusive rettigheter i dette området, noe som andre regjeringer sier seg uenig i. Dette inkluderer Latvia, som tiltrådte traktaten som det siste landet i juni 2016 (noen måneder etter Nord-Korea) og Russland. Den russiske utenriksministeren Lavrov har nylig uttalt misnøye med det han oppfatter som urettferdige begrensninger av russiske aktiviteter på Spitsbergen med tanke på fiskerirettigheter, bruk av helikopter og utvidelser av verneområder. Den russiske regjeringen forventer bilaterale forhandlinger i disse sakene. Den Norske regjeringen ser derimot ingen behov for forhandlinger.

Svalbardtraktaten: Medlemsland

Medlemsland i Svalbardtraktaten.

100-årsjubileet feires i dag i Longyearbyen, forskjellige steder i Norge og i andre land gjennom foredrag og arrangementer.

Tilbake

Nyhetene er i fra 21.02.2020 klokken 03:56:31 (GMT+1)
css.php