spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Svalbardtraktaten feirer 100 årsdag

Svalbardtraktaten feirer 100 årsdag

Svalbardtraktaten ble signert i Versailles for 100 år siden, den 09. februar 1920. Traktaten sikrer Norge suvereniteten over “Spitsbergen øygruppen”, men definerer også noen begrensninger. Les mer om selve traktaten her på spitsbergen-svalbard.no.

Spitzbergenvertrag: Wedel Jarlsberg, Paris 1920

Den norske ambassadøren i Paris, Fredrik Wedel Jarlsberg,
signerer Svalbardtraktaten 09. februar 1920 i Versailles.

Traktaten ble drøftet i forhandlinger over flere måneder i Versailles i 1919. Fredrik Wedel Jarlsberg ledet denne prosessen på vegne av Norge; men traktaten var et resultat av mange års politisk arbeid som ble gjort av mange personer inkludert Fridtjof Nansen.

Den originale teksten bruker ordet “Svalbard” ikke i det hele tatt, så det er kanskje mer historisk korrekt å kalle traktaten for Spitsbergentraktaten.

Før traktaten kunne tre i kraft måtte mange og delvis overlappende krav på store områder av gruvedriftsbedrifter fra forskjellige land sorteres. Det var ikke før 1925 at traktaten kunne overføres til nasjonal lov som trådte i kraft den 14. august. På denne dagen kunne altså det norske flagget heises på Skjæringa i Longyearbyen og det er denne datoen som mange i dag ser på som Svalbards nasjonaldag.

Traktaten gjelder fortsatt uten endringer. Det er uenighet angående maritime økonomiske rettigheter innenfor den økonomiske sonen (200 mil), men utenfor territorialfarvannet (12 mil sonen). Denne soneringen ble innført mye senere enn 1920 og den ble derfor ikke behandlet i traktaten. Norges syn på saken er at Norge har eksklusive rettigheter i dette området, noe som andre regjeringer sier seg uenig i. Dette inkluderer Latvia, som tiltrådte traktaten som det siste landet i juni 2016 (noen måneder etter Nord-Korea) og Russland. Den russiske utenriksministeren Lavrov har nylig uttalt misnøye med det han oppfatter som urettferdige begrensninger av russiske aktiviteter på Spitsbergen med tanke på fiskerirettigheter, bruk av helikopter og utvidelser av verneområder. Den russiske regjeringen forventer bilaterale forhandlinger i disse sakene. Den Norske regjeringen ser derimot ingen behov for forhandlinger.

Svalbardtraktaten: Medlemsland

Medlemsland i Svalbardtraktaten.

100-årsjubileet feires i dag i Longyearbyen, forskjellige steder i Norge og i andre land gjennom foredrag og arrangementer.

Tilbake
Siste modifikasjon: 14.02.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php