spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Svalbard guideboka pfeil
Marker
Home → september, 2019

Måneds-Arkiv: september 2019 − Reiseblogg


Bil­lefjor­den – 28. sep­tem­ber 2019

Bil­lefjor­den er en av Spits­ber­gens vak­res­te fjor­der. Her fin­nes det man­ge muli­ghe­ter for flot­te fjell- og and­re fot­tu­rer og man kan crui­se langs Nor­dens­ki­ölds­breens bre­front. Der håpet vi jo også å se en isbjørn, kan­skje litt nær­me­rere enn den som vi så for noen dager siden i Lief­defjor­den. Slik skul­le det ikke bli, men noen hvith­va­ler duk­ket opp, og i mid­ten av det­te vak­re lands­ka­pet had­de vi en helt upåkla­ge­lig mor­gen.

Gal­le­ri – Bil­lefjor­den – 28. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Så kom den­ne turens sis­te ilands­tig­ning på Gips­huks­let­ta, rett på hjør­net mel­lom Bil­lefjor­den og Sassenfjorden/Tempelfjorden. Utro­lig vak­kert ark­tisk vin­ter­lands­kap i lys­et om man har noen uker før polar­nat­ten begyn­ner. En nyde­lig avskjed fra Sval­bards natur – for den­ne gan­gen.

Barents­burg – 27. sep­tem­ber 2019

Av og til er det helt klart bed­re å jus­te­re pla­nen med tan­ke på rea­li­te­ten, det vil si været. Dagens høst­storm had­de ikke vært i vær­mel­dinga i går, men nå begynn­te det å blå­se gans­ke så kraft­ig her i Isfjor­den. Vi nåd­de frem til Barents­burg uten pro­blemer og det­te var stedet å være på en sånn dag med mye vind og snø­fokk. I løpet av etter­mid­da­gen ble det fak­tisk litt bed­re slik at de som had­de lyst på en tur kun­ne set­te i gang. Fjell­re­ve­ne kom ut og kos­te seg med lek, sau­n­a­en var varm og fin, mens snøen gikk ute …

Gal­le­ri – Barents­burg – 27. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Sal­ly­ham­na – Fuglefjor­den – 26. sep­tem­ber 2019

Igjen en rolig natt i en liten bukt på nord­vest­siden av Spits­ber­gen. Det førs­te vi ser ute er en isb­re og speil­bil­der på van­net.

Sal­ly­ham­na er en liten plass – det vil si, ikke mye til plass for en lett­vint tur – men vak­ker og spen­nen­de med stors­låt­te omgi­vel­ser, Wal­de­mar Kræ­mers gam­le fang­sthyt­te og spek­kov­ner og noen gra­ver fra hval­fangst­tiden.

Sene­re er vi i Fuglefjor­den. Svitjod­breen er en av de størs­te og mest akti­ve isbree­ne i områ­det. En stor­kob­be lig­ger på isen.

Gal­le­ri – Sal­ly­ham­na – Fuglefjor­den – 26. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Så blir det på tide å dra søro­ver. Vi har en seil­as på godt over 120 sjø­mil foran oss før vi er Isfjor­den igjen. Ute er det uan­sett grått og vått nå. Men godt vær for å sei­le nedo­ver, med lett nord­lig vind.

(Ves­le) Raud­fjor­den – 25. sep­tem­ber 2019

Ves­le Raud­fjor­den lig­ger øst for den „ekte“ Raud­fjor­den. Der fin­nes det fle­re store lagu­ner gjemt bak vak­re strand­vol­ler og her kan en dra på tur så langt som en vil i fle­re ret­nin­ger. Også her lig­ger mye plast­søp­pel på stren­de­ne. Nå fle­re sek­ker mind­re enn før.

Ver­den fors­vin­ner i tåka mens vi sei­ler rundt Bis­ka­yar­hu­ken, men så snart vi drei­er inn i Raud­fjor­den strøm­mer sol­ly­set som fly­ten­de gull gjen­nom hull i sky­dek­ket.

Gal­le­ri – (Ves­le) Raud­fjor­den – 25. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Carrf­jel­let er bare 154 meter høy, men det lig­ger midt i Raud­fjor­den og utsik­ten er helt upåkla­ge­lig.

Lief­defjor­den – 24. sep­tem­ber 2019

Mona­co­b­reen er for tiden vel­dig aktiv, den gjør kraft­i­ge bre­frems­tøt og spe­sielt den ves­t­re delen av bre­fron­ten lig­ger sik­kert en kilo­me­ter len­ger ute i fjor­den enn den gjor­de for to år siden. Samt­idig er den vel­dig pro­duk­tiv og det lig­ger utro­li­ge meng­d­er av breis i fjor­den. Vel­dig impon­e­ren­de, også på en litt grå mor­gen som i dag.

Andøya­ne byr på en sterk kon­trast lands­kaps­mes­sig. Natur­skjøn­ne omgi­vel­ser, far­geful­le laver og fine stren­der. Dess­ver­re er det mye plast­søp­pel på dis­se stren­de­ne. Nå er det i hvert fall en del mind­re.

Gal­le­ri – Lief­defjor­den – 24. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Sene­re så vi en isbjørn på Reins­dyr­flya. Gans­ke langt bor­te. Den­ne stak­ka­rs bam­sen var gans­ke tynn, det er nok på tide at den er hel­dig med jak­ta eller at den fin­ner en reins­dyrs­krott eller noe annet.

Wood­fjor­den – 23. sep­tem­ber 2019

Det var aller­e­de gans­ke tykk is i lagu­nen i Mus­ham­na, så vi fore­trakk å kas­te anke­ret på uts­iden. Fan­tas­tisk kvelds- og måne­lys!

Nes­te mor­gen gikk vi ut på tur i det vak­re vin­ter­lands­ka­pet rundt Mus­ham­na. Snø og sol! Sene­re blås­te det kraft­ig opp i Wood­fjor­den, så vi flyt­tet til Bock­fjor­den for en etter­mid­dags­tur i snøen. Det var overs­ky­et da, en helt anner­le­des stem­ning. Et lands­kap som er som skå­ret ut av stein. Vel, det er nok det det er.

Gal­le­ri – Wood­fjor­den – 23. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Nord­vest Spits­ber­gen – 22. sep­tem­ber 2019

Vår sjan­se å sei­le opp til nord­kys­ten er i dag, så vi set­ter i gang tid­lig fra Ny-Åle­sund og bru­ker mor­ge­nen til seil­a­sen nord­o­ver langs ves­t­kys­ten. Sene­re får vi fint og klart vær i Smee­ren­burg­fjor­den. I Vir­go­ham­na ser vi på det som Andrée og Well­man har etter­latt seg hver på sine nord­pol­ek­spe­dis­jo­ner. Noen stein­kob­ber lig­ger på stei­ner langs fjæra. I Smee­ren­burg er det en stor grup­pe hval­ros­ser som tri­ves i snøen. Det er kaldt, og vin­te­ren er ikke langt bor­te.

Gal­le­ri – Nord­vest Spits­ber­gen – 22. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Kongsfjord – 21. sep­tem­ber 2019

Kongsfjor­den – Det var flott å bli vek­ket av bråket lagd av isbreen ute. Vi lå forank­ret ikke langt fra Blom­strand­breen.

Blom­strand­hal­vøya var dagens førs­te mål. Val­get var en lett tur langs kys­ten eller en litt mer kre­ven­de tur tvers over øya inklu­dert Irgens­fjel­let (385 meter) og Bratt­li­kol­len (370). Ikke ver­dens høy­es­te fjell, men utsik­ten over Kongsfjor­den er lik­e­vel helt upåkla­ge­lig. Turen vide­re gikk langs den lil­le gam­le gru­ve­by­en Marb­le Island / Ny Lon­don. Det ble litt sent før vi kom til­ba­ke til ski­pet, men det er jo ver­dt hvert enes­te minutt som man får være ute på en sånn gyl­len sep­tem­ber­dag.

Lové­nøya­ne er jo fre­det som fug­le­re­ser­vat, men alle hek­ke­fug­ler har dratt for uker siden og nå er det hver­ken fug­ler eller lov­gi­ver som leg­ger hin­drin­ger i vei­en. Og småøy­er i ark­tis plei­er jo gjer­ne å være san­ne skat­te­kis­ter. Tusen­vis av år med intens gjøds­ling har skapt tykke tep­per av moser og lav. Det er mye breis i fjæra og noen nysgjer­ri­ge stein­kob­ber som leker i van­net. To reins­dyr, man­ge store flyt­te­bl­ok­ker og fan­tas­tisk lands­kap alle vei­er.

Gal­le­ri – Kongsfjord – 21. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

I Ny-Åle­sund var de så venn­li­ge å åpne Kongsfjord­bu­tik­ken til og med lør­d­ags kveld for oss. Jeg tror det var ver­dt å gjø­re det for alle par­ter. Den lil­le bytu­ren og spa­ser­tu­ren til Amund­sens berøm­te luft­skips­mast ble til kveld­stu­rer. Sol­ned­gang var jo aller­e­de klok­ka 19.39.

Kross­fjord – 20. sep­tem­ber 2019

Kvel­den i går ble vel­dig vak­ker, med rødt kveldslys og månen som sto over Pro­tek­torf­jel­let. I mor­ges var det litt … anner­le­des. Nord­lig vind i For­lands­un­det. Ikke så bra. Vel, noen få timer sene­re var vi i roli­ge far­vann igjen, i Kross­fjor­den. Den førs­te turen i land ble i Sig­ne­ham­na. Breis i fjæra, fjell­rev, Sval­bar­d­rein, poly­gon­mark, res­ter etter en tysk værst­as­jon fra kri­gen.

Gal­le­ri – Kross­fjord – 20. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Isbreen i Tinay­re­buk­ta er bratt og den var vel­dig aktiv i dag. Sene­re tok vi en fot­tur til en annen bre som lig­ger gjemt bak en stor more­ne. Vi kun­ne uten van­skel­i­ghe­ter gå inn i en slags bre­grot­te, noe som var gans­ke spe­sielt.

Isfjord – 18. sep­tem­ber 2019

Til­ba­ke på Sval­bard! Det var en rask over­gang – Grøn­land, Island, Tysk­land og Sval­bard, alt innen­for noen få dager, det er jo nes­ten litt sprøtt … det førs­te inn­trykket av Spits­ber­gen fra 10,000 meters høy­de: isbree­ne mel­lom Horn­sun­det og øst­kys­ten. De blir da ikke stør­re hel­ler.

Gal­lery – Isfjord – 18. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Nå er beve­gel­sen mye lang­som­me­re og på hav­ni­vå. Til­ba­ke på den gode gam­le seil­bå­ten Anti­gua. Og vi ser frem til 10 vak­re dager på Sval­bard!

Dal­vik – Akurey­ri – 08. sep­tem­ber 2019

En båt som lig­ger stil­le isteden­for rock’n’roll på havet er ikke verst. Ingen som må stå opp tid­lig klok­ken 4 om mor­ge­nen og ingen som bråker med sei­le­ne til helt uvan­li­ge tider. Det hjel­per å få litt søvn, noe som nok alle leng­tet etter. Søn­dags­fro­kost kl. 9, alle sit­ter sam­men rundt bor­det for førs­te gang siden vi for­lot Grøn­land. Det­te er livet!

Det førs­te vi øns­ket oss etter den lan­ge seil­a­sen var å gå en liten tur. Det fin­nes en natur­re­ser­vat i nær­he­ten av Dal­vik med et fint elve­lands­kap og til­hø­ren­de fugle­liv. Kafé­en i Dal­vik er abso­lutt ver­dt et besøk 🙂

Gal­le­ri – Dal­vik – Akurey­ri – 08. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Nå er det bare en noen få timers kort og nyde­lig seil­as igjen til Akurey­ri, med noen knølh­val her og der. Og den­ne fos­sen over­for Akurey­ri, den er nok gans­ke unik i at den er både kunst­ig og har varmt, geo­ter­misk vann. Den var plut­se­lig der når de byg­get tun­nelen i områ­det her.

Og så er vi plut­se­lig i Akurey­ri. Igjen er en lang og vak­ker rei­se kom­met til slut­ten. Tusen takk til alle som var med, først og fremst til skip­per og båtei­er Heinz og manns­ka­pet og båten hans!

Dan­mark­st­re­det – 06./07. sep­tem­ber 2019

Vi var ikke for tid­lig ute med avgan­gen fra Grøn­land. Bort­sett fra noen timer i går tid­lig har det vært rolig og godt på havet. Nes­ten vind­stil­le i går. I dag har det begynt å blå­se litt igjen, men det er ikke noe dra­ma­tisk. Vi har aller­e­de pass­ert Kol­bein­sey og vi for­ven­ter å nå Island i kveld.

Pho­to – Dan­mark­st­re­det – 06./07. sep­tem­ber 2019

Dänemarkstraße - 06./07. September 2019

Sjø­manns­liv: vi tar skif­ter på sty­ret (roret), og ellers spi­ser, leser og sover vi … sånn går dage­ne. Nord­at­lan­ter­ha­vet var litt røft i dag. Men vi fikk en vel­dig flott sol­ned­gang ute på havet. Så er det ikke langt igjen til Island nå. I natt skal vi nå frem og leg­ge oss langs kaia i Dal­vik, en liten havn i Eyafjor­dur, nord for Akurey­ri.

Hall Bred­ning – 05. sep­tem­ber 2019

Vi fikk en tid­lig start i dag. Vel, det had­de jo fak­tisk vært enda tid­li­ge­re enn det. Nat­tens nord­lys. Og så gikk alar­men bare noen få timer sene­re. Vi har man­ge sjø­mil mel­lom oss og Itto­q­qor­toor­mi­it. Snart vi er på vei igjen. Og får en fan­tas­tisk solo­pp­gang bak de brat­te Bjør­neøer­ne. Og en like så stem­ningsfull mor­gen­tåke.

Pla­nen var å sei­le til Itto­q­qor­toor­mi­it (boset­nin­gen Score­s­by­sund) i dag, men vi ombe­stem­mer oss etter å ha sett den sis­te vær­mel­din­gen. Snart blir det storm mel­lom den­ne delen av Grøn­land og Island, så det er bare å set­te kurs for Island før stor­men set­ter inn i det­te områ­de. Slik som saken står til nå bør vi rek­ke å nå Akurey­ri før det blir for ille. Fin­ger­ne krys­set.

Gal­le­ri – Hall Bred­ning – 05. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Pas­sas­jen gjen­nom Hall Bred­ning, som den mel­lom­s­te, vidåp­ne delen av Score­s­by­sund heter, er en drøm. Hav­blikk, sol, blå him­mel og mas­se isfjell. Vi set­ter gum­mi­bå­ten på van­net en gang til for å ta en tur til et spe­sielt vak­kert isfjell. En flott måte å by far­vel til Grøn­land. For den­ne gan­gen.

Det er fort­satt rolig og stil­le, en flott seil­as. Kan hen­de det blir litt anner­le­des i mor­gen. Vi får se.

Øfjor­den – Bjør­neøer­ne – 04. sep­tem­ber 2019

Øfjor­den er for­bin­dels­en mel­lom fjor­de­ne som lig­ger lengst inne i Score­s­by­sun­det og Hall Bred­ning som er dens uts­trak­te mid­ters­te del. Den­ne 90 kilo­me­ter lan­ge fjor­den er, av de tre fjor­de­ne som strek­ker seg rundt Mil­ne Land, den størs­te. Det er 5 til 7 kilo­me­ter fra kyst til kyst og van­net er mer enn 1000 meter dypt man­ge steder. Fjel­le­ne står opp til mer enn 2000 meter høyt rett over fjor­den. Ett lodd­rett tårn ved siden av det and­re, utalli­ge spis­ser og top­per. Et kjem­pe­drøm­me­land. Det er den dypt­lig­gen­de roten av en fjellkje­de som ble ero­dert for len­ge siden og som etter land­he­ving nå dan­ner en ny og mek­tig fjellkje­de igjen.

Gal­le­ri – Øfjor­den – Bjør­neøer­ne – 04. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Etter man­ge timer seil­as fin­ner vi en flott havn i Jyt­tes Havn i Bjør­neøer­ne. Snart er vi på tur og nyter den fan­tas­tis­ke utsik­ten fra en liten fjell­topp i nær­he­ten.

Nat­ten blir ikke så ufors­tyr­ret som vi had­de håpet på. Men alle hop­per ut av sen­ga når de plut­se­lig hører ordet „nord­lys“.

Harefjor­den – 03. sep­tem­ber 2019

Som sagt, gode ank­rings­plas­ser kan være få og langt imel­lom på Grøn­land, men det fin­nes en sånn her i Harefjor­den, en av Score­s­by­sun­dets inners­te for­gre­nin­ger, slik at vi fikk en beha­ge­lig natt.

Det var ikke langt til inn­land­sisen, så vi ville benyt­te anled­nin­gen til å kom­me litt nær­me­re inn på den. Vi had­de jo ikke plan­lagt å krys­se den – man kan uan­sett spør­re seg om det er vir­ke­lig noe en skul­le øns­ke seg, per­son­lig tri­ves jeg jo godt med de vak­re og varier­te lands­ka­pe­ne en fin­ner rundt fjor­den. Som her i Harefjor­den. Mos­ku­sok­ser bei­ter på den far­ge­ri­ke tun­draen her og der. Og vi sit­ter på en more­nerygg og ser ned på sprek­ker i en isb­re som kom­mer rett fra inn­land­sisen. Utro­lig utsikt over et utro­lig lands­kap.

Gal­le­ri – Harefjor­den – 03. sep­tem­ber 2019

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Det fin­nes man­ge vak­re hau­ger og fjell her, så du kan vand­re og klat­re så langt og så høyt som du vil, kan og har tid til. Tiden som vi har er dess­ver­re ikke ube­gren­set, men det var nok til en tur som gav oss utro­lig flot­te utsik­ter over Harefjor­den og dens omgi­vel­ser.

Tilbake

Nyhetene er i fra 28.03.2024 klokken 10:09:09 (GMT+1)
css.php