Eventyrerne Børge Ousland og Mike Horn kom tilbake til Longyearbyen med forskingsskipet Lance på lørdag og dermed tok ekspedisjonen deres tvers over polhavet slutt. Den begynnte med turen ombord Horns seilbåt Pangaea til 85 grader nord ut fra Beringstredet, hvor Horn og Ousland satte i gang over isen i september. Nordpolområdet ble passert i oktober. Selve krysningen tok 87 dager, ikke medregnet passasjene på Pangaea og Lance.
Hentingen fra iskanten viste seg å være vanskeligere enn forventet. Det var det kraftige forskingsskipet Lance som måtte et godt stykke inn i drivisen og bruke helikopteret for å hente teamet det siste stykket. Deretter satte til og med Lance fast i isen i omtrent 3 uker før skipet kom seg ut. Ankomst til Longyearbyen, opprinnelig forventet omtrent 10. desember, var på lørdag (28. desember). Av 22 personer ombord var da bare 19 igjen, 3 ble hentet med helikopter. Her spilte medisinske grunner en rolle.
Tilsynelatende gammeldagse, men likevevel effektive metoder ble brukt for å få Lance litt raskere ut av isen igjen: mye manuelt arbeide med å sage og å bære is. Til og med dynamitt ble bestilt med helikopteret som kom for å hente folk ut, men transporten ble nektet på grunn av sikkerhetsvurderinger. Til syvende og sist var det nok den sørgående havstrømmen som var avgjørende i å få Lance hjem før nyttårsaften, etter en jul fast i isen.
Ekspedisjonen og ikke minst den vanskelige hentingen fikk mye oppmerksomhet i media, både lokalt og internasjonalt. I Longyearbyen har Svalbardposten tatt saken opp gjentatte ganger.