spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Temperaturen i Longyearbyen ligger over gjennomsnittet i 100 måneder

Temperaturen i Longyearbyen ligger over gjennomsnittet i 100 måneder

Klima i Longyearbyen varmere enn normalen i 100 måneder

Februar og mars 2019 var stort sett fine og kalde perioder i Longyearbyen og på Svalbard ellers, men det var ikke kalt nok for å nå det som meteorologer regner som normaltemperaturen. Også i mars var gjennomsnittstemperaturen litt for høy og måneden var dermed varmere enn denne måneden pleier å være. Eller, rettere sagt, pleide å være mellom 1960 og 1990, som er tidsrommet som vitenskapsfolk bruker som referanseperiode.

Dermed har temperaturene nå ligget over gjennomsnittet i 100 måneder, sa klimaforsker Kjetil Isaksen til Svalbardposten. Det er, med andre ord, mer enn 8 år!

Referanseperiode: 1960-1990

Gjennomsnittstemperaturen fra referansetidsrommet 1960-1990 er nok historie nå: på Svalbard skjer klimaendringer 3 ganger raskere enn på fastlandet og 6 ganger raskere enn ellers i verden. Det har mye å gjøre med varmere vann i fjordene og i havet og mindre is. Det fører til mer temperaturutveksling mellom havoverflaten og atmosfæren og mindre refleksjon av sollys på isen som har minket kraftig. Istedenfor blir lyset absorbert av havet og omdannet til varme.

Skredsikring som tilpasning til klimaendringer i Longyearbyen

Vitenskapsfolk forventer ikke at denne trenden vil snu i årene fremover. I Longyearbyen holder fastboende og lokalstyret på med å tilpasse seg en ny situasjon.

Skredsikring på Sukkertoppen ved Longyearbyen

Skredsikring på Sukkertoppen ved Longyearbyen.

Etter det tragiske skredet den 19. desember 2015 som krevde 2 liv har mange beboere blitt evakuert fra sine leiligheter under rasfarlige perioder, mange av dem i flere måneder. Mange hus i rasfarlige områder under Sukkertoppen vil bli revet, og så mange som 142 boliger vil forsvinne. Boligmangel og et veldig vanskelig boligmarked er problemer mange i Longyearbyen sliter med.

Barentsburg

Også i Barentsburg følger man med klimautviklingen og det som denne medfører for skredfaren. Et risikokart med forskjellige skredsoner i Barentsburg ble offentliggjort for ikke lenge siden. Også her finnes det soner hvor man må regne med alvorlige ras oftere enn alle 100 år. Men man antar at det blir mulig å kontrollere situasjonen i Barentsburg teknisk, uten å flytte eller reve byggninger.

Tilbake
Siste modifikasjon: 09.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php